Neobičan izbor za letnje osveženje: Ovo povrće najbolje hidrira i hladiti organizam u vrelim danima

Slobodanka Ćorić Vesti 11.06.2024 09:44 0

Od minerala ima najviše kalijuma, fosfora i gvožđa. Količina vode koju sadrži je približno 89 odsto, dok količina eteričnih ulja u semenu zavisi od količine prisutnog kapsaicin alkaloida

pijaca

Shutterstock

Zeleno je novo crno - u letnjim mesecima, dok sunce prži i temperatura raste, tražimo sveže i osvežavajuće načine da se rashladimo. U tom smislu, krastavci, dinje, paprika, ananas i zelena salata postaju pravi spasitelji.

Osvežavajući letnji zalogaj

Krastavac, sa svojih 95% vode, ne samo da hidrira već i osvežava. Ovo povrće je pravo blago kalijuma, a njegova hrskava tekstura čini ga savršenim za brzo rashlađivanje. Uz to, krastavci su niske kalorijske vrednosti i bogati vlaknima, čineći ih idealnim izborom za letnje zalogaje.

Hidratantne poslastice

Dinja, slatko voće sa visokim sadržajem vode, donosi osveženje svojom sočnošću. Sa oko 90% vode, dinja je pravo bogatstvo kalijuma, minerala koji pomaže u održavanju hidriranosti tela. Osim toga, sadrži raznovrsne vitamine i minerale poput vitamina B i C, fosfora, kalcijuma i magnezijuma, pružajući telu neophodnu podršku tokom vrelih letnjih dana.

Tropski raj u tanjiru

Ananas, tropsko voće koje nosi titulu "kraljice voća", takođe je izvrstan izbor za rashlađivanje i hidrataciju. Sa oko 87% vode, ananas je bogat vitaminom C i mineralima poput gvožđa i mangana. Dodatno, prisustvo enzima bromelaina pomaže u varenju, dok serotonin i vanilin doprinose poboljšanju raspoloženja i smanjenju anksioznosti.

Salata bogata je vitaminima i mineralim

Zelena salata, osim što je osvežavajuća i hrskava, donosi obilje vode i hranljivih materija. Sa visokim sadržajem vode i niskim kalorijskim vrednostima, zelena salata je savršen pratilac za obroke u vrelim letnjim danima. Bogata je vitaminima i mineralima poput vitamina K, A, C, kao i folata i gvožđa, pružajući telu neophodne nutrijente za održavanje ravnoteže i hidriranosti.

Paprike

Narandžasta, žuta, crvena, ljubičasta ili zelena, slatka ili ljuta, paprika je oduvek važila za izuzetno zdravu hranu jer je bogata vitaminima i mineralima koji su neophodni ljudskom organizmu.

Paprika pored velikih količina vitamina A, B i Ce vitamina, koji su važni za jačanje imuniteta, sadrži i vitamine B1 i B2. Zbog vitamina E, ovo povrće se koristi u prevenciji raka.

Od minerala ima najviše kalijuma, fosfora i gvožđa. Količina vode koju sadrži je približno 89 odsto, dok količina eteričnih ulja u semenu zavisi od količine prisutnog kapsaicin alkaloida.

Ukratko, kombinacija ovih osvežavajućih namirnica - krastavca, dinje, ananasa i zelene salate - ne samo da hidrira telo već i pruža obilje hranljivih materija, čineći ih idealnim izborom za letnje dane puno sunca i toplote.

Komentari (0)
Loading