Diže pritisak i zapušava krvne sudove: Kardiolog otkriva koju grickalicu nikada ne jede, mnogima je omiljena!

Vesti 10.06.2024 11:25 0

Doktorka kaže da loše utiče na krvne sudove i predlaže nekoliko zdravih zamena.

žena

Shutterstock

Koliko god bila ukusna, nezdrava hrana je jedan od najvećih neprijatelja zdravog srca. Kardiolog Elizabet Klodas kaže da zbog toga ne jede omiljenu grickalicu mnogih - čips. Kako kaže, čips ima visok sadržaj aditiva, a malo vlakana i drugih korisnih nutrijenata. Uostalom, često posežemo za čipsom, ne zato što smo gladni, već zato što smo pod stresom ili iz dosade ili jednostavno žudimo za njim. Ali čips sabotira napore da poboljšamo zdravlje srca.

Ugojićete se i skočiće vam pritisak

„Ako godinu dana jedete samo jednu kesu čipsa dnevno, unećete 3/4 čaše soli u organizam i ugojiti se oko sedam kilograma! Previše soli dovodi do visokog krvnog pritiska, a značajan porast telesne težine može nepovoljno uticati na holesterol i šećer u krvi, tako što dovodi do njihovog povećanja“, objasnila je doktorka za „CNBC“.

žena

Shutterstock

 

 

Zdrave zamene za grickanje

Doktorka je otkrila za kojim zdravim zamenama poseže kad želi nešto da gricka. One će utoliti glad i obezbediti telu vitamine i minerale.

* Humus s povrćem – to je obilan međuobrok, bogat vlaknima, zdravim mastima i proteinima.

* Sirovi orasi jedite orahe koji su bez soli i unećete sve hranljive materije

* Voće - dve male banane ili tri pomorandže su kalorijski ekvivalentne maloj kesi čipsa. Ali, voćem unosite i vitamine, antioksidante i vlakna.

Bonus video:

Komentari (0)
Loading