Da li smo bili u zabludi: Koje kreme za sunčanje valjaju? Stručnjaci otkrivaju da li veći SPF znači i bolju zaštitu

Slobodanka Ćorić Vesti 06.06.2024 16:40 0

Sunčanje pod lupom: VećI faktor SPF pruža bolju zaštitu? Otkrijte šta kažu stručnjaci

Sunčanje

Shutterstock

Svake godine iznova dolazi do rasprave: da li je bolje koristiti niži ili viši faktor za sunčanje. Tek što smo se navikli na SPF 50, na tržište su stigli proizvodi sa SPF-om 60 plus, pa čak i sa faktorom 100, koji su već duže vreme dostupni u Americi. Ali, to je izazvalo nove diskusije. Da li je zaista potrebno koristiti tako visoke faktore za zaštitu od sunca?

Američka Agencija za hranu i lekove već 2013. godine pokušala je da ograniči upotrebu faktora većeg od 50, tvrdeći da je sve preko toga čisti marketing. Međutim, danas gotovo svaki poznati proizvođač ima kreme sa faktorom 100. Broj na ambalaži verovatno deluje impresivno kupcima, navodeći ih na pomisao da dobijaju dvostruku zaštitu, što zapravo nije tačno.

S druge strane, u februaru ove godine, FDA je izašla s novim predlogom da se dozvoli SPF 60 plus, nakon višegodišnjih istraživanja koji su pokazali kliničku korist dodatnog faktora.

Ipak, preporuka Američke akademije za dermatologiju ostaje ista: odaberite proizvode koji su vodootporni, štite od širokog spektra UV zračenja i imaju SPF od najmanje 30. Važno je nanositi kremu u dovoljnim količinama, jer inače nema efekta.

Što se tiče medicinskih stručnjaka, oni upozoravaju da nijedna krema za sunčanje ne može potpuno zaštititi kožu od štetnih efekata UV zračenja. Duži boravak na suncu bez zaštite može dovesti do opekotina, prevremenog starenja kože, pa čak i povećanog rizika od raka kože. Zato je važno koristiti zaštitne faktore i nanositi ih na svaka dva sata, bez obzira na visinu faktora. Takođe, preporučuje se izbegavanje sunčanja između 10 i 16 sati, korišćenje šešira i naočara za sunce, kao i redovna upotreba krema nakon kupanja ili plivanja.

Na kraju, zaštita od sunca je ključna, ali nije dovoljna sama po sebi. Osim krema, važno je i izbegavati duže izlaganje suncu i koristiti dodatne mere zaštite poput šešira i odeće koja pokriva kožu.

Komentari (0)
Loading