Voda sa sodom bikarbonom je čest savet za mršavljenje, a sme li da se pije? Evo šta kažu stručnjaci

Slobodanka Ćorić Vesti 05.06.2024 16:50 0

Kada je u pitanju mršavljenje, pristalice konzumiranja vode sa sodom bikarbonom tvrde da ona može pomoći u ubrzanju metabolizma i sagorevanju masti

Voda sa sodom bikarbonom je čest savet za mršavljenje, a sme li da se pije? Evo šta kažu stručnjaci

Shutterstock

Voda sa sodom bikarbonom često se preporučuje kao jednostavan i prirodan način za podršku procesu mršavljenja. Međutim, mnogi se pitaju da li je ovakva praksa zaista bezbedna i efikasna. Da bismo dobili jasnoću o ovoj temi, pogledajmo šta kažu stručnjaci.

Soda bikarbona, poznata i kao natrijum-hidrogenkarbonat, jeste beli prah koji se često koristi u kulinarske svrhe, ali i u kućnoj medicini zbog svojih alkalnih svojstava. Jedna od prednosti koje se pripisuju sodi bikarboni je njena sposobnost da pomogne u regulaciji pH vrednosti u telu, kao i u neutralizaciji želudačne kiseline. Ovo može biti korisno za osobe koje imaju problema sa gorušicom ili želudačnim tegobama.

Kada je u pitanju mršavljenje, pristalice konzumiranja vode sa sodom bikarbonom tvrde da ona može pomoći u ubrzanju metabolizma i sagorevanju masti. Navodno, ova kombinacija može pomoći telu da efikasnije koristi masti kao izvor energije, što može doprineti gubitku telesne težine.

Međutim, treba imati na umu da nema čvrstih naučnih dokaza koji bi podržali ove tvrdnje. Stručnjaci ističu da je veoma važno da se konsultujete sa lekarom pre nego što počnete da koristite sodu bikarbonu ili bilo koji drugi dodatak ishrani u svrhu mršavljenja. Uzimanje velikih količina sode bikarbone može dovesti do nuspojava poput nadutosti, gasova ili promena u pH ravnoteži organizma.

Dakle, iako voda sa sodom bikarbonom može biti deo zdrave ishrane, važno je koristiti je umereno i ne očekivati ​​čuda kada je u pitanju gubitak telesne težine. Umesto toga, fokusirajte se na uravnoteženu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i druge zdrave navike koje podržavaju održavanje zdrave telesne težine i celokupnog zdravlja.

Komentari (0)
Loading