Dobro pogledajte svoje nokte: Nepravilnosti na njihovoj površini mogu biti znak opasne bolesti, upozoravaju lekari

Vesti 01.06.2024 13:40 0

Poremećaj, poznat kao sindrom predispozicije tumora BAP1, povećava rizik da neko razvije rak kože, očiju, bubrega i tkiva koje pokriva grudni koš i abdomen

nokti

Shutterstock

Stručnjaci su izdali hitno upozorenje o „anomalijama noktiju“ koje su povezane sa rakom i podelili su na šta tačno treba obratiti pažnju.

Nova studija koju su nedavno sproveli naučnici iz Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) je upozorila na benignu abnormalnost noktiju koja može dovesti do dijagnoze retkog poremećaja.

Poremećaj, poznat kao sindrom predispozicije tumora BAP1, povećava rizik da neko razvije rak kože, očiju, bubrega i tkiva koje pokriva grudni koš i abdomen.

Studija je proučavala 47 osoba sa sindromom iz 35 različitih porodica.

Glavni autorka i genetska savetnica Aleksandra Lebenson je rekla : „Kada su ga pitali o zdravlju noktiju tokom osnovne genetske procene, veoma pronicljiv pacijent je rekao da je primetio suptilne promene na noktima.

,,Njegov komentar nas je podstakao da sistematski procenjujemo druge učesnike radi promena na noktima i otkrijemo nešto novo."

Istraživači su izvršili biopsiju noktiju nekoliko učesnika, što je potvrdilo njihove sumnje na abnormalnost benignog tumora poznatu kao onihopapiloma.

Stanje uzrokuje obojenu traku, obično bele ili crvene boje, na sredini nokta.

nokti

Shutterstock

 

Ovo se ponekad može videti zajedno sa zadebljanjem nokta ispod promene boje i zadebljanjem na kraju nokta.

Među ljudima koji su učestvovali u studiji sa sindromom predispozicije tumora BAP1 u dobi od 30 i više godina, 88 procenata je imalo tumore onihopapiloma koji utiču na nokte.

Nakon što su pogledali ove rezultate, istraživači ističu da će skrining noktiju biti posebno značajan za pacijenta sa porodičnom istorijom melanoma.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, melanom je ozbiljan oblik raka kože koji može biti opasan po život ako se ne otkrije u ranoj fazi.

Dok su očigledne promene na koži poput mladeža obično povezane sa melanomom, postoji mnogo suptilnijih znakova kojih bi pojedinci trebalo da budu svesni.

Njihovo rano prepoznavanjemože biti ključno za dijagnozu i lečenje.

Edvard Kauen, šef Službe za dermatološke konsultacije u NIH-u, rekao je: „Ovaj nalaz se retko viđa u širokoj populaciji i verujemo da bi prisustvo promena na noktima koje ukazuju na onihopapilome na više noktiju trebalo da podstakne razmatranje dijagnoze sindroma predispozicije tumora BAP1. "

Naučnici su rekli da je to uzrokovano mutacijama gena BAP1, koji, između ostalih funkcija, normalno deluje kao supresor tumora, prenosi Tyla.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading