Zašto ova slika banana kružI internetom? Saznajte koje treba jesti, a koje izbegavati

Slobodanka Ćorić Vesti 31.05.2024 07:15 0

Australijski dijetetičar Rajan Pinto je istražio kako različiti nivoi zrelosti banane utiču na zdravlje, pružajući korisne savete o tome koje banane treba konzumirati, a koje izbegavati

banane

Shutterstock

Banane su jedno od najomiljenijih voća širom sveta, ali retko ko obraća pažnju na njihovu boju prilikom kupovine. Boja banane ne odražava samo stepen zrelosti, već i nutritivne sastojke koji mogu unaprediti vaše zdravlje, ističe australijski dijetetičar Rajan Pinto. Pre nekoliko godina, Pinto je kreirao grafikon koji pokazuje koje banane treba konzumirati, a koje izbegavati. Evo šta je otkrio:

Zelene banane kao izvor prebiotika

Zelene banane su nezrele i imaju gorak ukus zbog visokog sadržaja skroba koji još nije pretvoren u jednostavne šećere. Međutim, one su bogat izvor prebiotičkih bakterija koje povoljno utiču na probavni sistem. Zahvaljujući otpornom skrobu, brže izazivaju osećaj sitosti. Prema Rajanu Pintu, zelene banane mogu biti korisne za osobe koje pate od sindroma iritabilnog creva. Ipak, treba imati na umu da preterana konzumacija zelenih banana može izazvati nadimanje i gasove.

Svetložute banane bogate vlaknima

Svetložute banane, koje još nisu potpuno zrele, sadrže dijetalna vlakna koja pozitivno utiču na funkciju creva. One imaju nizak sadržaj jednostavnih šećera, dok skrob u njima još nije u potpunosti razgrađen, što ih čini zdravim izborom za mnoge.

Žute banane kao izvor antioksidanata

Zrele žute banane su omiljeni izbor za mnoge zbog svoje slatkoće i mekoće. Lako su svarljive zahvaljujući visokom nivou jednostavnih šećera. Takođe, sadrže visok nivo antioksidanata, koji se povećavaju kako banane sazrevaju. Međutim, zbog visokog glikemijskog indeksa, dijabetičari bi trebalo da izbegavaju konzumaciju zrelih žutih banana.

Banane sa smeđim mrljama

Banane sa smeđim mrljama, kako na kori tako i na unutrašnjosti, ukazuju na visok sadržaj šećera. Stručnjaci preporučuju da se prezrelo voće ne konzumira često. Ipak, Rajan Pinto naglašava da banane sa smeđim mrljama podržavaju prirodni imunitet organizma i predstavljaju dobar izvor antioksidanata, ali imaju najmanje vitamina i minerala u poređenju sa manje zrelim bananama.

Obraćanje pažnje na boju banana može vam pomoći da odaberete onu koja najbolje odgovara vašim prehrambenim potrebama i zdravstvenim ciljevima.

 

Komentari (0)
Loading