Ako jedete svinjsku mast, ovo morate da znate: Evo kako ona zaista utiče na telo

Slobodanka Ćorić Vesti 30.05.2024 09:05 0

Stručnjaci otkrivaju da svinjska mast nije samo zdrava, već je i jeftinija alternativa mnogim uljima

svinjska mast

Shutterstock

Da li je mast zdrava i jeftinija? Da li se svinjske masti razlikuju i da li organizam treba postepeno navikavati na mast, ako je do sada nismo koristili?

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, izneo je stav da je mast nekada bila glavni izvor masnoća, dok je industrija kasnije donela raznovrsna ulja koja su olakšala pripremu hrane.

"Lično verujem da je to bio način manipulacije. Masti su izuzetno zdrave; određene masne kiseline u mastima imaju antiinfektivna svojstva i mogu se koristiti za tretiranje rana", rekao je prof. dr Vojislav Perišić.

Dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane, dodala je da je sredinom osamdesetih godina započeta kampanja protiv masti, ali da kardiovaskularne bolesti i dijabetes i dalje uzimaju danak, što sugeriše da mast nije pravi problem. "Mast je polužitka na sobnoj temperaturi i sadrži nezasićene masne kiseline koje su takođe prisutne i u maslinovom ulju, kao i polinezasićene masne kiseline kombinacije omega-3 i omega-6," objasnila je dr Stanković.

"Zasićene masne kiseline su ključne za naš nervni sistem i ćelijske membrane. Masti imaju tačku dimljenja na 190°C, dok ulja na 270°C. Masti ne stvaraju slobodne radikale i transmasne kiseline kada se zagreju. Svinjska mast sadrži i značajnu količinu vitamina D, posebno kada se svinje hrane napolju. Jedna kašika svinjske masti može sadržati i do 1.000 internacionalnih jedinica vitamina D", dodala je dr Stanković.

Prof. dr Vojislav Perišić je naglasio i važnost vitamina D, rekavši: "Vitamin D je antiinfektivni i antiautoimuni vitamin koji koristim u lečenju svojih pacijenata. Svinjska mast je zdrava i bolja od lososa, s obzirom na to da je većina lososa na tržištu veštački uzgajana, osim onog sa Aljaske koji je skuplji."

Komentari (0)
Loading