Opasnosti u kupatilu: Od iritacija kože do respiratornih problema, jedan predmet može biti krivac

Slobodanka Ćorić Vesti 28.05.2024 18:10 0

Uobičajeni predmeti u našem domu mogu kriti neočekivane opasnosti. Stručnjaci upozoravaju da zavesa za tuširanje od PVC-a može emitovati štetne hemikalije

PVC zavesa

Shutterstock

U kućnom okruženju često se nalaze razne hemikalije i proizvodi s ​​kojima treba postupati pažljivo. Trovanje hemikalijama je ozbiljan problem koji ne smemo zanemariti. Dodatno, neki predmeti koje svakodnevno koristimo mogu biti štetni po zdravlje, a da toga nismo ni svesni.

Prema stručnjacima iz PlumbNation-a, jedan od potencijalno štetnih predmeta koji se nalazi u našim kupatilima jeste zavesa za tuš, posebno ako je napravljena od PVC-a (polivinilhlorida). Većina zavesa za tuširanje izrađena je od ove vrste plastike, koja sadrži različite aditive radi poboljšanja fleksibilnosti i izdržljivosti.

Kada su PVC zavese za tuš izložene toploti i vlagi, na primer tokom tuširanja, mogu ispuštati isparljiva organska jedinjenja (VOC) i druge štetne hemikalije u vazduh. Ovi VOC-ovi uključuju ftalate, organotine i dioksine, a dugotrajna izloženost njima može izazvati iritaciju kože, respiratorne probleme, pa čak i hormonske disbalanse. Pored štetnih efekata na zdravlje, PVC zavese za tuširanje imaju značajan uticaj na životnu sredinu.

"Proizvodnja i odlaganje PVC-a doprinose zagađenju životne sredine. Tokom proizvodnje, štetne hemikalije se ispuštaju u vazduh i vodu, dok nepravilno odlaganje može dovesti do ispiranja ovih materija u zemljište i podzemne vode", objašnjavaju stručnjaci iz PlumbNation-a. Umesto zavese od PVC-a, preporučuju se one napravljene od materijala poput poliestera ili pamuka. Takođe je važno redovno ih prati kako bi se sprečilo taloženje bakterija i buđi.

Komentari (0)
Loading