Srpski travar otkriva grešku koju svi pravimo: Evo zašto ne biste trebali soliti paradajz pre jela

Slobodanka Ćorić Vesti 28.05.2024 17:40 0

Paradajz pruža dovoljno kalijuma da reguliše krvni pritisak, smanjujući rizik od visokog pritiska

travar

Printscreen/Instagram

Paradajz je ključan izvor kalijuma, posebno važan tokom toplih letnjih dana i visokih temperatura. Zato je bitno da ga uključimo u ishranu tokom ovog perioda.

Lekari se slažu da je paradajz idealna letnja namirnica, posebno tokom ekstremnih vrućina. Sirov paradajz je bogat likopenom, antioksidansom, ali i vitaminom C, kalijumom i folatom.

Nebojša Stamenović, srpski travar, u video obraćanju na Instagramu, objasnio je kako najbolje konzumirati ovu namirnicu. On ističe da paradajz iz sopstvene bašte ne soli, jer so neutrališe kalijum u paradajzu.

Osim što jača kosti, paradajz sadrži i kalcijum i kalijum koji pomažu u jačanju koštanog sistema. Osteokalcin, koštani protein, sintetiše se uz pomoć vitamina K, prisutnog u paradajzu. Likopen, takođe, blagotvorno deluje na koštani sistem i pomaže u prevenciji osteoporoze, posebno kod žena starijih od 40 godina.

Likopen takođe pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Paradajz pruža dovoljno kalijuma da reguliše krvni pritisak, smanjujući rizik od visokog pritiska.

Paradajz je takođe koristan za dijabetičare jer pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, zahvaljujući svom sadržaju hroma i vlakana. Ipak, važno je napomenuti da balans u ishrani ostaje ključan, pa je važno pratiti unos šećera i drugih namirnica.

Komentari (0)
Loading