Čuveni britanski kardiolog razbija zablude: Masti čuvaju zdravlje, a evo šta nas uništava i deblja

slobodanka ćorić Vesti 23.05.2024 08:02 0

Ne debljate se od masti, kao što ne postajete zeleni od povrća koje jedete

kardiolog

Printscreen/Youtube

Već smo nebrojeno puta čuli da su masti štetne za zdravlje – začepljuju arterije, povećavaju rizik od srčanih bolesti, uzrokuju gojaznost... Međutim, britanski kardiolog dr Asim Malhotra tvrdi potpuno suprotno. I nije usamljen u tome!

Prema novim istraživanjima, pravi neprijatelj vašeg tela je šećer. Dr Malhotra ističe da su punomasni proizvodi zapravo korisni za zdravlje, a mnogobrojni dokazi pokazuju da masti ne samo da ne uzrokuju srčane probleme, već ishrana bogata punomasnim mlečnim proizvodima može zaštititi od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

"Preporučujem svojim pacijentima da konzumiraju punomasne proizvode i namirnice bogate zasićenim mastima", kaže dr Malhotra.

"Uvek sam izbegavao punomasne proizvode i redovno vežbao, ali sam i dalje imao višak masnoće na stomaku. Tada sam počeo istraživati uticaj masti na zdravlje", objašnjava dr Malhotra.

On ističe da je šećer najveća opasnost po zdravlje, a s njim se slaže i profesor pedijatrije dr Robert Lustig, koji je proučavao uticaj masti i šećera na gojaznost kod dece. Zaključio je da proizvodi koji sadrže šećer treba da imaju istaknuta upozorenja, slično kao cigarete ili alkoholna pića.

"Sve više stručnjaka smatra da glavni krivac za prekomernu težinu i niz povezanih bolesti nije mast, već šećer. Ne debljate se od masti, kao što ne postajete zeleni od povrća koje jedete", naglašava dr Malhotra, a dr Geri Tobs dodaje da gojaznost nije povezana sa brojem kalorija, već sa vrstom hrane koju unosimo.

Oko 23% stanovništva Švedske praktikuje dijetu koja uključuje punomasne proizvode i minimalan unos ugljenih hidrata. Švedski stručnjak dr Andreas Enfeld, kreator programa ishrane sa manje ugljenih hidrata i više masti, kaže da mnogi smatraju njegovu dijetu „tempiranom bombom”, ali dok broj gojaznih raste svuda u svetu, u Švedskoj se broj ljudi sa viškom kilograma postepeno smanjuje.

Istraživanje Švedskog zdravstvenog saveta pokazalo je da je ova vrsta dijete najbolja ne samo za mršavljenje, već i za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti kod gojaznih osoba.

Dve studije koje je 2014. godine sprovela Alijansa za medicinska istraživanja na Univerzitetu Kembridž otkrile su da zasićene masti iz mlečnih proizvoda, kada se konzumiraju u umerenim količinama, smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih oboljenja.

Komentari (0)
Loading