Svrbi vas, šta učiniti: Dermatolog otkriva kako osoba sa puno mladeža može da se zaštiti na suncu

Slobodanka Ćorić Vesti 21.05.2024 18:31 0

Osobe sa mnogo mladeža, posebno onih nepravilnog oblika ili boje, imaju veći rizik od razvoja melanoma. Izlaganje ultravioletnom (UV) zračenju, bilo od sunca ili solarijuma, može oštetiti DNK u ćelijama kože, što može dovesti do raka

koža

Shutterstok

Leto donosi sunčane dane i želju za boravkom na otvorenom, ali za osobe s kožom punom mladeža, sunčanje može biti izvor zabrinutosti.

Mladeži su uobičajeni i obično bezopasni, ali prekomerno izlaganje suncu može povećati rizik od razvoja melanoma, najopasnijeg oblika raka kože. Zato je važno preduzeti dodatne mere zaštite kako biste mogli bezbrižno uživati u sunčanju.

Razumevanje rizika

Mladeži su nakupine pigmentnih ćelija koje se mogu pojaviti bilo gde na telu. Većina mladeža se javlja u detinjstvu i adolescenciji, ali novi mladeži mogu nastati i kasnije. Osobe sa mnogo mladeža, posebno onih nepravilnog oblika ili boje, imaju veći rizik od razvoja melanoma. Izlaganje ultravioletnom (UV) zračenju, bilo od sunca ili solarijuma, može oštetiti DNK u ćelijama kože, što može dovesti do raka.

Preventivne mere

Korišćenje kreme sa zaštitnim faktorom (SPF): Obavezno koristite kremu sa visokim zaštitnim faktorom (najmanje SPF 30) koja štiti od UVA i UVB zračenja. Nanesite kremu na sve izložene delove tela, uključujući lice, vrat, ruke i noge, i ponavljajte nanošenje svaka dva sata ili češće ako plivate ili se znojite.

Nošenje zaštitne odeće: Šeširi sa širokim obodom, naočare za sunce sa UV zaštitom i lagana, duga odeća mogu pružiti dodatnu zaštitu. Posebno su korisni za prekrivanje područja sa mnogo mladeža.

Izbegavanje direktnog sunca: Pokušajte izbegavati sunčanje između 10 i 16 sati, kada je UV zračenje najjače. Ako morate biti na suncu, pronađite hladovinu kad god je to moguće.

Redovni samopregledi: Pratite svoje mladeže i obratite pažnju na bilo kakve promene u veličini, obliku ili boji. Ako primetite nešto neobično, odmah se obratite dermatologu.

Korišćenje dodatne zaštite: Pored kreme sa zaštitnim faktorom, možete koristiti sprejeve, balzame za usne sa SPF-om, i proizvode za kosu sa UV zaštitom.

Šta uraditi ako mladež svrbi

Ako primetite da mladež svrbi, važno je da ne češete to područje jer to može izazvati iritaciju ili infekciju. Umesto toga:

Koristite hidratantnu kremu: Nanesite hidratantnu kremu bez mirisa na svrbež kako biste ublažili iritaciju.

Primena hladnih obloga: Hladne obloge mogu pomoći u smanjenju svraba i upale.

Izbegavajte sunce: Ako mladež svrbi, izbegavajte direktno izlaganje suncu dok ne prestane svrab.

Konsultujte se sa dermatologom: Ako svrab ne prestaje ili ako primetite promene u izgledu mladeža, kao što su promena boje, veličine ili oblika, odmah se obratite dermatologu. Svrab može biti znak da nešto nije u redu i važno je to proveriti na vreme.

Kada posetiti dermatologa

Ako imate mnogo mladeža ili istoriju melanoma u porodici, redovne posete dermatologu su ključne. Profesionalni pregledi kože mogu pomoći u ranom otkrivanju problema. Dermatolog može koristiti dermatoskopiju ili druge metode za detaljno ispitivanje mladeža.

Sunčanje može biti prijatno, ali je važno da osobe sa kožom punom mladeža preduzmu dodatne mere zaštite. Korišćenje kreme sa visokim zaštitnim faktorom, nošenje zaštitne odeće, izbegavanje najjačeg sunca, redovni samopregledi i posete dermatologu ključni su koraci za sigurno uživanje u suncu. Na taj način možete zaštititi svoju kožu i smanjiti rizik od razvoja melanoma, dok istovremeno uživate u svim radostima letnjih dana.

Komentari (0)
Loading