Doktor koji ima dijabetes promenio život iz korena: Svi ovo stalno radimo, a uništava nam zdravlje

Jelena Vukelić Vesti 21.05.2024 11:11 0

Dr Mozli je pre skoro deset godina dobio dijagnozu dijabetesa tipa 2, a onda je uradio nešto što mu je život promenilo nabolje

Doktor Majkl Mozli

Printscreen/Youtube

Rizik od dijabetesa tipa 2, kao i predijabetesa, povezan je sa količinom masnog tkiva u telu i naročito sa obimom struka. Salo koje se "nagomilava" u predelu stomaka nije nešto s čime će se naše telo lako izboriti.

Svako od nas, objašnjava dr Majkl Mozli, ima "prag" masnog tkiva i kada ga pređemo, tada nastaju zdravstveni problemi. Tada će se masnoća, umesto u ćelijama masti, taložiti u jetri i pankreasu, ograničiće njihov rad i dovešće do oboljenja.

- Ne radi se samo o tome šta jedemo, već i koliko se krećemo, a mnogi to zaboravljaju. Provodimo oko 12 sati dnevno u sedećem položaju, najpre na poslu, a zatim na kauču u dnevnoj sobi. Ako dodate tome i osam sati sna, ispostavlja se da 20 od 24 sata dnevno ne mrdamo što nije dobro za zdravlje -  rekao je on.

S njim se slaže i stručnjak za gojaznost, profesor Džim Levin sa klinike Mejo.

Dr Mozli je pre skoro deset godina dobio dijagnozu dijabetesa tipa 2,  ne voli teretanu i nikako nije mogao da se natera da vežba.

-Zato sam odlučio da šetam i nisam mogao da verujem kakav je to efekat imalo na moje zdravlje. Šetao sam samo pola sata svakog jutra, ponekad sam, ponekad sa suprugom. Često bismo šetali još jednom uveče -  objasnio je on.

Kretanje je veoma važno za zdravlje, ne samo za telesnu masu, već i funkcije srca, sistema za varenje, pa čak i mentalnog zdravlja. Dakle, ako ne želite da vežbate, savet lekara je - šetajte pola sata dnevno.

Komentari (0)
Loading