Ne ignorišite osip na šakama: Ako vidite ovo hitno se obratite lekaru

Slobodanka Ćorić Vesti 20.05.2024 07:40 0

Osip na šakama može izgledati kao bezazlena kožna iritacija, ali ponekad može ukazivati na ozbiljnije zdravstveno stanje.

osip

Shutterstock

Razumevanje simptoma i uzroka može vam pomoći da prepoznate kada je vreme za hitnu posetu lekaru. 

Uobičajeni uzroci osipa na šakama

Kontaktni dermatitis: Ovo je najčešći uzrok osipa na šakama. Javlja se kada koža dođe u kontakt sa iritantima ili alergenima kao što su sapuni, deterdženti, ili određeni metali. Simptomi uključuju crvenilo, svrab i ponekad plikove.

Ekcem: Hronična kožna bolest koja se često manifestuje kao osip na šakama. Karakteriše ga suva, ispucala i svrbljiva koža. Genetika, stres i određeni iritanti mogu pogoršati stanje.

Psorijaza: Autoimuna bolest koja može izazvati crvene, ljuskave pečate na koži, uključujući šake. Ova stanja mogu biti veoma neprijatna i zahtevaju medicinsku intervenciju.

Kada se hitno obratiti lekaru

Iako mnogi osipi mogu biti bezopasni, određeni simptomi mogu ukazivati na ozbiljnija stanja koja zahtevaju hitnu pažnju.

Osip koji se brzo širi: Ako primetite da se osip brzo širi po telu, to može biti znak ozbiljne infekcije ili alergijske reakcije.

Bol i otok: Ako osip prati intenzivan bol, otok ili toplina na dodir, to može ukazivati na infekciju ili upalu koja zahteva hitnu medicinsku intervenciju.

Plikovi ili ulceracije: Prisustvo plikova, otvorenih rana ili ulceracija može biti znak infekcije ili ozbiljnih stanja kao što je pemfigus. Kao svi crevni virusi i ovi vole toplije dane, pa ih ima tokom leta ali i u lepim jesenjim danima. Ipak, mogu se javiti bilo kada u toku godine.

Sistematski simptomi: Ako imate povišenu temperaturu, groznicu, umor ili druge sistemske simptome zajedno sa osipom, to može biti znak infekcije ili autoimunog poremećaja koji zahteva hitnu pažnju.

Potencijalno opasna stanja

Celulitis: Celulitis je akutno zapaljenje kože i potkožnog tkiva. Stanje se manifestuje bolom, otokom i crvenilom. Bakterijska infekcija kože koja može brzo postati ozbiljna. Simptomi uključuju crvenilo, otok, bol i groznicu. Nelečeni celulitis može dovesti do komplikacija kao što su apscesi ili sepsa.

Ovčije boginje: Bolna virusna infekcija uzrokovana herpes simplex virusom. Manifestuje se kao plikovi i ulceracije na prstima. Ovo stanje je zarazno i zahteva antivirusnu terapiju.

Osip na šakama može biti rezultat brojnih uzroka, od blagih iritacija do ozbiljnih zdravstvenih stanja. Prepoznavanje simptoma i pravovremeno reagovanje mogu biti ključni za uspešno lečenje. Ako primetite bilo koji od alarmantnih simptoma, ne oklevajte da se obratite lekaru kako biste dobili adekvatnu dijagnozu i terapiju.

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading