Dr Vojislav Perišić je u svom gostovanju pojasnio koje namirnice treba kombinovati sa roštiljskim mesom.
"Raspitivao sam se kod jednog svog pacijenta, on snabdeva restorane. Pitao sam, kako oni prave roštiljsko meso? Kaže on meni, prvo je važan odabir mesa koje će biti doneto. Onda se meso samelje, pa se izmesi sa antioksidantnim koktelom ulja. Stavi se maslinovo ulje, origano i malo senfa. Onda se to umesi, pa stoji osam do 10 sati u frižideru. Natapanje tim uljem ima jako antioksidativno dejstvo. Pa kada na red dođe termička obrada, crveno meso kada dobije prooksidantne materije, neutralisaće ih ta marinada. Ne govorim ja ovo napamet, švedska studija sprovedena u Malmeu navodi da je evropska zajednica odvojila 50 miliona evra da bi videla efekte baš ovih materija na mleveno meso koje će se grilovati. Antioksidativne materije, u tom smislu, tretiranje mesa pre termičke obrade da postoji. Identična je situacija sa kobasicama, i to meso, ta smeša mora da se natopi bar nekoliko sati. A kada je u pitanju meso kao što je svinjski vrat, e njega položite u marinadu i neka ostane ceo dan", objasnio je dr Vojislav Perišić.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Da li je ćumur zdrav
"Kada se na njemu peče, od ćumura mora nastati žar, a ne da i dalje gori i ispušta dim. On mora da izgori, ono drvo, pa toplota od žara samo da utiče na meso. Taj dim, sadrži mikropartikule i toksične ugljovodonike. Dakle, ćumur mora da izgori i da ostane žar, pa tek onda vi nastupate i stavljate meso na roštilj", odgovorio je na pitanje da li treba koristiti ćumur u pripremi roštilja.
Kada je u pitanju so, doktor je napomenuo da nije isto kada se ovaj začin koristi kod kuće i u kafani.
"Ugostitelji sole da bi se što više popilo, to je stari štos. Čim uzimamo so, mi moramo da je razblažimo u organizmu, a nećemo vodu piti u kafani, taman posla, uzmemo neki tanki špricer... Soli stavite koliko-toliko samo, ruzmarin obavezno, kako da ne! Ruzmarin potopite u maslinovo ulje, iskoristite ga za marinadu, isto će štititi meso", savetao je.
Da li neke druge namirnice mogu da štete prooksidantima u mesu?
"Jaču hranu, bogatu, neutrališe dobra salata. Zeleniša da bude mnogo! Kupus salata, zelena salata, celer, da znate da se celer dodaje. To je od kapitalnog značaja zbog karotenoida, luk nadima jer promoviše probiotske materije. Od njega i ožednimo. To nije komforni osećaj, ja to ne bih savetovao osim mladog luka, to je druga priča", napomenuo je.
Kako je dodao, dobra priprema mesa je najvažnija, pa mesto trebda da odstoji preko noći natopljeno uljem sa origanom ili ruzmarinom. I u svom stilu je poručio da je najbolje da se pripremom mesa bave žene jer su pažljivije.

Najbolji svetski stejk u novom meniju restorana Grafičar

KRSTARENJE SLOTOVIMA Prati kalendar aktivnosti, jer svakog dana te čekaju nove prilike za bonus, a mesečni fond dostiže čak 20 miliona dinara!

Kina zahteva poverljive detalje za izvoz retkih zemnih elemenata

Novi neočekivani trend: Ove sandale biće zvezde svakog letnjeg autfita

HRVATSKA SE TRESE! Zvezda Dinamo Zagreba i reprezentacije prelazi u Hajduk iz Splita

PRALI SU NOVAC PREKO STUDENTSKIH ORGANIZACIJA, NEMA VEZE SA BLOKADAMA Miloš Vučević o hapšenju dekanke Medicinskog fakulteta u Novom Sadu!
OVOG MESECA BIĆE VRELO: Meteorolog otkriva kada ćemo imati novi toplotni talas

Glasaj za omiljeno ime maskota na EXPO-u

Saznajemo od Wayouta: Egipat – Odakle je sve počelo

AKO STE MISLILI DA JE DO SAD BILO PAKLENO! Evo kad stiže pravi TOPLOTNI TALAS u Srbiju!

WhatsApp dobija funkciju koja će obradovati mnoge korisnike

Ne propustite sjajnu priliku – još danas! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 299€ i čak -10% popusta!

Autom zablokirao celu ulicu: Bahato parkiranje traje već mesecima VIDEO

Može li Partizan da završi posao protiv Budućnosti?
