Dr Vojislav Perišić je u svom gostovanju pojasnio koje namirnice treba kombinovati sa roštiljskim mesom.
"Raspitivao sam se kod jednog svog pacijenta, on snabdeva restorane. Pitao sam, kako oni prave roštiljsko meso? Kaže on meni, prvo je važan odabir mesa koje će biti doneto. Onda se meso samelje, pa se izmesi sa antioksidantnim koktelom ulja. Stavi se maslinovo ulje, origano i malo senfa. Onda se to umesi, pa stoji osam do 10 sati u frižideru. Natapanje tim uljem ima jako antioksidativno dejstvo. Pa kada na red dođe termička obrada, crveno meso kada dobije prooksidantne materije, neutralisaće ih ta marinada. Ne govorim ja ovo napamet, švedska studija sprovedena u Malmeu navodi da je evropska zajednica odvojila 50 miliona evra da bi videla efekte baš ovih materija na mleveno meso koje će se grilovati. Antioksidativne materije, u tom smislu, tretiranje mesa pre termičke obrade da postoji. Identična je situacija sa kobasicama, i to meso, ta smeša mora da se natopi bar nekoliko sati. A kada je u pitanju meso kao što je svinjski vrat, e njega položite u marinadu i neka ostane ceo dan", objasnio je dr Vojislav Perišić.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
Da li je ćumur zdrav
"Kada se na njemu peče, od ćumura mora nastati žar, a ne da i dalje gori i ispušta dim. On mora da izgori, ono drvo, pa toplota od žara samo da utiče na meso. Taj dim, sadrži mikropartikule i toksične ugljovodonike. Dakle, ćumur mora da izgori i da ostane žar, pa tek onda vi nastupate i stavljate meso na roštilj", odgovorio je na pitanje da li treba koristiti ćumur u pripremi roštilja.
Kada je u pitanju so, doktor je napomenuo da nije isto kada se ovaj začin koristi kod kuće i u kafani.
"Ugostitelji sole da bi se što više popilo, to je stari štos. Čim uzimamo so, mi moramo da je razblažimo u organizmu, a nećemo vodu piti u kafani, taman posla, uzmemo neki tanki špricer... Soli stavite koliko-toliko samo, ruzmarin obavezno, kako da ne! Ruzmarin potopite u maslinovo ulje, iskoristite ga za marinadu, isto će štititi meso", savetao je.
Da li neke druge namirnice mogu da štete prooksidantima u mesu?
"Jaču hranu, bogatu, neutrališe dobra salata. Zeleniša da bude mnogo! Kupus salata, zelena salata, celer, da znate da se celer dodaje. To je od kapitalnog značaja zbog karotenoida, luk nadima jer promoviše probiotske materije. Od njega i ožednimo. To nije komforni osećaj, ja to ne bih savetovao osim mladog luka, to je druga priča", napomenuo je.
Kako je dodao, dobra priprema mesa je najvažnija, pa mesto trebda da odstoji preko noći natopljeno uljem sa origanom ili ruzmarinom. I u svom stilu je poručio da je najbolje da se pripremom mesa bave žene jer su pažljivije.

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

RAZBIJANJE MITA O "ZVUČNOM TOPU" U 30 SEKUNDI Ovaj snimak SVE pokazuje - pogledajte šta rade redari i kako se ponašaju OVI ljudi (VIDEO)

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

RANČ UŽASA NIJE BILO LOGOR ZA ISTREBLjENjE Meksički ministar: Karteli koristili posed za ubijanje i obuku regruta
U mom selu se to zove sitna k*rva: Anđela se požalila Gastozu na provokacije Sanje Grujić, on odmah razvezao jezik (VIDEO)

RAZBESNELI VEGETERIJANCE: Manifestacija pečenja svinje na ražnju u Nemačkoj

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

Milan Nikolić, generalni sekretar AMSS-a na Salonu automobila u Beogradu: Bezbednost u saobraćaju je naš prioritet

EVROPLjANI KAKO VETAR DUNE Lavrov poručio: Oni lideri koji su bili protiv prekida vatre "iznenada" su promenili mišljenje
'JOŠ NISAM PREŽALILA NI TVOJU SMRT MAMA, PUTUJ OČE MOJ I SESTRICE' Reči Draganove druge ćerke slamaju srca

SNIMAK IZ ODŽAKA: Vođa protesta Miletić beži sa mesta zločina nakon što je upucao čoveka (VIDEO)

JEMENSKI MEDIJI: Američka vojska izvela tri vazdušna udara na Sadu

STARE GRČKE I RIMSKE STATUE: Nisu bile samo lepe, već su bile i naparfemisane

NAPRAVILA PRESEDAN! Teodora Džehverović nakon toliko vremena progovorila o Anđelu, a onda otkrila zašto je ostavila Anđela Rankovića!

Evo u koje svrhe se koristi sredstvo koje se nalazilo pored Narodne skupštine (VIDEO)
