Tajni položaj u krevetu za savršen san: Kako se osloboditi bolova i spavati kao beba

Slobodanka Ćorić Vesti 19.04.2024 16:28 0

Postoji li univerzalno najbolji položaj za spavanje? Doktor Sing ističe da treba prepustiti telu da samo odabere

Spavanje

Shutterstock

Nema ništa poput osećaja kada se probudite odmorni i bez bola, spremni za novi dan. San igra ključnu ulogu u našem zdravlju, pa se postavlja  pitanje – koji je to savršen položaj za spavanje koji može drastično smanjiti bolove u leđima i vratu?

Doktor Abinav Sing, stručnjak za san, donosi nam neke savete.

San na leđima nije samo udoban, već je i najbolji za kičmu. Kada ležite na leđima, omogućujete vašem telu da pravilno diše, dok vaša koža može da diše slobodno, a zagušen nos olakšava disanje.

Ako volite spavati na boku, posebno tokom trudnoće, možete ublažiti refluks kiseline i smanjiti hrkanje.

Međutim, postoji li univerzalno najbolji položaj za spavanje? Doktor Sing ističe da treba prepustiti telu da samo odabere. Iako ne postoji „jedan položaj za sve“, istraživanja pokazuju da se uobičajeno okrećemo 20-25 puta tokom noći. Naša tela instinktivno znaju što im treba.

Što se tiče bolova u leđima, san na leđima može pružiti olakšanje.

Za bolove u vratu preporučuje se ležanje na leđima i prilagođavanje jastuka kako bi podržao prirodnu krivinu kičme. Ako se bolovi u vratu ponavljaju, poseta doktoru može biti od koristi.

Ako želite poboljšati kvalitet sna, uspostavite rutinu spavanja, stvorite opuštajuću atmosferu u spavaćoj sobi i izbegavajte stimulanse poput alkohola i kofeina pre odlaska na spavanje. Vaše telo će vam biti zahvalno, a vi ćete se probuditi osveženi i spremni za novi dan!

Komentari (0)
Loading