Medicinska sestra upozorila roditelje: Deca u Srbiji obožavaju ovaj slatkiš, a on povećava rizik od gušenja

Jelena Vukelić Vesti 15.04.2024 16:21 0

Bivša medicinska sestra je objasnila zašto roditelji treba da budu oprezni s ovim slatkišem

deca

Shutterstock

Maršmelou je mnogim mališanima omiljeni slatkiš, dolazi u raznim varijantama, ali bivša medicinska sestra iz Australije upozorava da ova popslastica može da poveća rizik od gušenja. U video snimku koji je objavila na mrežama, Niki Jurcuc je objasnila da "okrugli oblik" maršmeloa može potpuno blokirati disajne puteve, prenosi Yumama. 

"Kada je maršmelou mokar, postaje lepljiv i teže se proguta i teže se uklanja iz disajnih puteva", nastavila je, demonstrirajući sa prozirnom plastičnom cevčicom.

Medicinska sestra savetuje roditelje da velike maršmeloe iseku na manje komade ili da ih "umesto toga zamene za manjim maršmelou slatkišima".

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, tvrde bomboni ili bombone za žvakanje mogu povećati opasnost od gušenja, kao i zrna kukuruza, isečeni paradajz, višnje ili grožđe, komadići tvrdog povrća i voća, sušeno voće, orasi, semenke...

"Bila sam svedok kako se dete (ne moje) guši maršmeloom i nikada neću zaboraviti izraz straha na njegovom licu jer nije mogao da diše", prokomentarisao je jedan korisnik na društvenim mrežama. "Srećom, udarili smo ga par puta po leđima i sve je dobro prošlo."

"Tako mi je drago što ste ovo objavili, osećam se kao da me čudno gledaju kada oklevam da nahranim svoje dvogodišnje dete maršmeloom", dodao je drugi.

 

Kako pomoći detetu koje se guši?

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading