Rezultati istraživanja šokirali naučnike: Zašto nikada ne treba spavati s razmaknutim zavesama

Slobodanka Ćorić Vesti 15.04.2024 17:30 0

Analizirajući podatke sakupljene od 28.000 ispitanika, istraživači su uočili jasnu povezanost između ovog vida zagađenja i poremećaja spavanja

Spavanje

Shutterstock

Pažljivo sprovođeno istraživanje u Kini otkrilo je neočekivanu vezu između načina na koji spavamo i zdravlja. Čini se da je navika spavanja s razmaknutim zavesama postala upitna, a razlog leži u svetlosnom zagađenju. Prema istraživanju, spavanje u ovakvim uslovima može povećati rizik od moždanog udara za čak 43%, prenosi b92.net.

Svetlosno zagađenje, koje nastaje zbog veštačkog osvetljenja tokom noći, remeti prirodni ritam spavanja i  kvalitet odmora. Analizirajući podatke sakupljene od 28.000 ispitanika, istraživači su uočili jasnu povezanost između ovog vida zagađenja i poremećaja spavanja.

„Dublje razumevanje ove veze može biti ključno za prevenciju cerebrovaskularnih bolesti“, ističe doktor Jain-Bing Wang, naglašavajući važnost smanjenja izloženosti veštačkom svetlu tokom noći, posebno za ljude koji žive u urbanim sredinama.

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading