Mit ili istina: Uveče nije dobro jesti jabuku

Slobodanka Ćorić Vesti 04.04.2024 13:50 0

Jabuke su bogate dijetalnim vlaknima, koja vam pomažu da duže ostanete siti i sprečavaju prejedanje. Takođe vam pomažu da održite zdrav sistem za varenje

Mit ili istina: Uveče nije dobro jesti jabuku

Shutterstock

Poznato je da su jabuke jedna od najzdravijih vrsta voća koju možemo da dodamo svakodnevnoj ishrani. Ono što većina ljudi ne zna je da postoji određeno vreme kada jabuka postaje kontraproduktivna za telo.


Jabuke su bogate dijetalnim vlaknima, koja vam pomažu da duže ostanete siti i sprečavaju prejedanje. Takođe vam pomažu da održite zdrav sistem za varenje. Bogate su antioksidansima, koji vam pomažu da sprečite bolesti kao što su rak i dijabetes.

Jabuke su bogate vitaminom C, koji je odličan za vaš imuni sistem i sprečava prehladu i grip. Bogate su kalijumom koji vam pomaže da dugo ostanete hidrirani i puni energije, prenosi RTCG. Bogate su vitaminom A i vitaminom B6. Jabuka je super zdrava opcija za niskokaloričnu užinu.

Kada je najgore vreme jesti jabuku?

Najgore vreme za jelo jabuke je noću, kada se vaš metabolizam usporava i telo ulazi u fazu odmora. Kada se to dogodi, vaše telo ne može da razgradi hranljive materije u jabuci i na kraju ih izbacuje.

Zašto je jutro najbolje vreme?

Kada jedete jabuke ujutru, pomažete svom telu na mnogo načina. S jedne strane, smanjujete rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i gojaznosti. S druge strane, takođe možete održavati zdravu težinu dok povećavate svoje šanse da ostanete aktivni tokom dana.

Osim toga, njihov visok sadržaj vlakana doprinosi pravilnom funkcionisanju digestivnog sistema, zbog čega ćete se osećati sitima do sledećeg obroka.

Na šta još treba da pazite?

Ako se pridržavamo opšteg pravila da je jutro najbolje vreme za jabuke, a veče najgore, onda možemo zaključiti da je i drugo doba dana loše za jelo omiljeno voće. A istina je da još uvek postoji doba dana kada treba izbegavati da jedete jabuke.

Dakle, takođe imajte na umu da ako pojedete jabuku posle treninga, vaše telo neće razgraditi svoje hranljive materije. To je zato što su telu potrebni proteini za popravku mišića i ugljeni hidrati za energiju.

Ono što će se zapravo desiti je da će telo razgraditi svoje šećere, puštajući ih u krvotok, gde će se pretvoriti u glukozu. Nije najbolje jesti jabuke posle vežbanja, kada su vašem telu potrebni proteini i ugljeni hidrati za efikasan oporavak.

Komentari (0)
Loading