Suplementi nisu garancija dobrog zdravlja: Dr Panajotović otkriva negativne posledice uzimanja vitaminskih tableta

Slobodanka Ćorić Vesti 03.04.2024 07:40 0

Svakodnevno smo izloženi velikom broju reklama o doprinosu suplemenata našem zdravlju. Da li to znači da možemo da ih slobodno konzumiramo bez konsultacije s lekarom i da li će nam suplementi zaista pomoći ili mogu da izazovu ozbiljne probleme

doktor

Shutterstock

Prošle nedelje u medijima je osvanula vest da su u Japanu preminule dve osobe, a da je preko sto primljeno u bolnicu zbog trovanja suplementima. Hitno je pokrenuta istraga, a kompanija je apelovala na kupce da prestanu da koriste pilule koje su reklamirane kao suplement za smanjenje holesterola i krvnog pritiska. Da li to znači da možemo da ih slobodno konzumiramo bez konsultacije s lekarom i da li će nam suplementi zaista pomoći ili mogu da izazovu ozbiljne probleme, objasnila je farmaceutkinja Slađana Panajotović za RTS.

"Farmaceuti i lekari u Srbiji jesu svesni kakav uticaj suplementi mogu da imaju na zdravlje pacijenta. Oni mogu biti deo terapijskog plana. Važno je kada su u pitanju inicijative naših pacijenata, da u samomedikaciji uključuje suplemente, znaju da to ne treba da rade spontano, impulsivno, da je jako dobro da se raspitaju kakav zdravstveni uticaj može imati određeni suplement. Kao prvo, šta je glavna delujuća molekula, koji su punioci", naglašava Panajotovićeva.

ističe da je jako važno da kupci suplemenata farmaceutu kažu koje sve lekove trenutno koriste, kako bi oni napravili dobru kombinaciju i preporuku da bi se izbegla interakcija između terapije koju je odredio lekar i koju redovno koristi i suplemenata, kao i hrane. Osim toga i Sunce, odnosno UV zraci mogu da utiču na naš organizam kada koristimo lekove i suplemente.

Zašto koristimo suplemente

Važno je znati šta želimo da postignemo određenim suplementom, napominje farmaceutkinja. Ukoliko je to imunitet, ukoliko je to podizanje energije najbolje je za savet pitati lekara i farmaceuta kako bismo dobili adekvatan savet šta da uključimo.

"Ima puno grešaka kod upotrebe suplemenata - od doze preko kombinacije. Na primer, određena hrana može da utiče tako da suplement ne daje svoj maksimum ili da dâ pogrešan efekt. Ono što treba da pratimo to su simptomi. Da li se pojavljuje nesanica, glavobolja, da li nam otiču noge, da li se pojavljuje nešto što odudara od uobičajenog kada smo počeli da koristimo neki suplement", savetuje farmaceutkinja i napominje da treba izbegavati dupliranje doza.

Pored svih pomenutih mera opreznosti, važno je naglasiti i da se suplementi kupuju u apotekama gde je proveren kvalitet i bezbednost preparata, a ne preko interneta i društvenih mreža jer se rizikuje da dođe do neželjenih efekata, ističe na kraju gostovanja farmaceutkinja Slađana Panajotović.

Komentari (0)
Loading