Brzi test otkriva rane simptome: Kako crtanje sata može da upozori na demenciju?

Slobodanka Ćorić Vesti 01.04.2024 20:30 0

Sve što je potrebno jeste nacrtati sat, dodati brojeve od jedan do dvanaest i postaviti kazaljke na određeno vreme

sat

Printscreen/Youtube

Demencija se odnosi na stanja koja karakterišu narušena sposobnost pamćenja, razmišljanja ili donošenja odluka koje ometaju svakodnevni život. Rano prepoznavanje ovog stanja koje uzima um ljudima može osigurati dragoceno vreme za intervenciju.

Zbog toga je od suštinskog značaja identifikovati rane znakove i metode otkrivanja demencije, što je i tema koja se tiče holivudskog superstara Brusa Vilisa. Prema doktoru Nahidu Aliju, kućni testovi poput testa crtanja sata mogu pružiti „dublji uvid u kompleksno stanje mozga“ i pravovremeno otkriti simptome. – CDT test, poznat kao test sa satom, jednostavno, ali efikasno procenjuje kognitivne veštine – izjavljuje Ali.

Ovaj test, takođe nazvan CDT test, nudi brz i lak način da se identifikuju rani znakovi upozorenja za Alzheimerovu bolest i druge oblike demencije. Najbolja stvar je što ga možete izvesti iz udobnosti svog doma, zahtevajući samo nekoliko minuta crtanja olovkom na papiru.

Sve što je potrebno jeste nacrtati sat, dodati brojeve od jedan do dvanaest i postaviti kazaljke na određeno vreme. Na primer, popularna varijanta ovog testa zahteva da nacrtate sat koji pokazuje specifično vreme, kao što je 11:10.

Bodovanje se temelji na sledećim kriterijumima:

– Crtanje kruga

– Ispravno postavljanje brojeva

– Preciznost vremena

Doktor dodaje da rezultati ispod četiri poena mogu ukazivati na potencijalne probleme. Na primer, nepravilno nacrtan sat ili netačno pozicionirani brojevi mogu ukazati na mogućnost demencije.

Doktor takođe ističe da potpuna analiza rezultata zahteva posetu medicinskom stručnjaku.

Komentari (0)
Loading