Ginekolog upozorava: Ovakav donji veš privlači najviše bakterija, izbegavajte da ga nosite

Olja Jelić Vesti 19.03.2024 19:10 0

Prema rečima ginekologa Andree Braden, najbolji materijali za donji veš su prirodni materijali poput pamuka

Donji veš

Shutterstock

Prema rečima ginekologa Andree Braden, najbolji materijali za donji veš su prirodni materijali poput pamuka.

Ona ističe da je ključna osobina ovih materijala njihova mekoća. Vazduh mnogo bolje cirkuliše kroz prirodne materijale poput pamuka, konoplje, bambusa i lana u poređenju sa sintetičkim materijalima poput poliestera, najlona i satena.

Ova vrsta gaćica je leglo bakterija i gljivica

Međutim, važno je napomenuti da kvalitet pamuka (ili bilo kojeg drugog materijala) može da varira zavisno od vrste tkanja. Doktor Skot D. Miler, ukazuje da tokom povećanog znojenja, pamuk može da zadrži previše vlage, što može da dovede do preteranog rasta bakterija i gljivica. U tim situacijama, preporučuje se kombinacija pamuka i sintetičkih vlakana. Ističe da je čisti poliester "verovatno najgori materijal za donji veš", iako je među najlakšim materijalima, nije ni prozračan, niti može da apsorbuje vlagu.

Donji veš

Shutterstock

 

Kada je reč o odabiru pravog kroja donjeg rublja, ginekolog Suzi Lipinski, ističe da je ključ u udobnom kroju koji nije stisnut ili iritira kožu. Ona naglašava da različiti tipovi tela zahtevaju različite vrste donjeg veša i savetuje da tokom odabira modela obratite pažnju na udobnost i pokretljivost. Upozorava na to da tange mogu biti tesne i restriktivne i mogu da povlače bakterije iz analnog područja prema vaginalnom otvoru, što može dovesti do bakterijske infekcije.

Kada je reč o spavanju, stručnjaci se slažu da je manje više. Urolog Fenva Milhaus iz Čikaga, preporučuje da donji veš ne bi trebalo nositi tokom noći.

Kada sledeći put budete birali gaćice, imajte na umu ove savete stručnjaka kako biste odabrali najbolju opciju za vaše zdravlje i udobnost, piše New York Post.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading