Lekar objašnjava: Kvržice na telu ukazuju na opasnu bolest, evo kada da potražite medicinsku pomoć

Vesti 14.03.2024 12:03 0

Zbog infekcija ili virusa mogu se pojaviti otok ili kvržice oko vrata, brade, pazuha ili prepona...

Svrab

Profimedia

Naša tela se stalno menjaju i razvijaju, pa nije retkost da se tu i tamo pojavi izraslina ili kvržica.

Iako su kvržice uglavnom bezopasne, one mogu biti znak nečeg ozbiljnijeg. Mogu biti uzrokovane cistama, izraslinama kostiju ili rakom.

Mogu se pojaviti na bilo kom delu tela, od prstiju do unutrašnjosti usta, a evo na šta mogu da ukažu.

Kvržica na prstu

Postoji nekoliko mogućih uzroka kvržice na zglobovima. Jedan od uzroka su ganglijske ciste, otekline ispunjene tečnošću koje se obično razvijaju u blizini zglobova ili tetiva, posebno u zglobovima, šakama i prstima.

Doktor Naveen Puri objašnjava za Dejli mejl da ove grudvice mogu biti veličine od zrna graška do loptice za golf. Obično su bezopasni, ali ako osetite bol, obratite se lekaru. Lekar može iscediti tečnost iz čvora ili je ukloniti hirurški ako je cista.

ruke

Shutterstock

 

Kvržicu mogu izazvati i Heberdenovi čvorovi, male koštane izrasline koje se formiraju na zglobovima blizu vrhova prstiju. Ovi čvorovi su simptom osteoartritisa, gde se hrskavica u koštanom zglobu troši, što dovodi do upale i bola.

Druge uobičajene izbočine na prstima uključuju bradavičaste izrasline koje mogu biti male, zrnaste i mogu imati crne tačke na površini. Bradavice se obično mogu lečiti lekovima bez recepta.

Kvržica na dojci

Većina kvržica u grudima nije uzrokovana rakom. Ali ako primetite bilo kakve kvržice ili promene na dojkama, trebalo bi da odete na pregled.

Pazite na bilo kakve promene u teksturi, zadebljanje ili nove kvržice u grudima ili pazuhu, promene u veličini, obliku ili osećaju dojki ili bradavica, promene u boji i iscedku iz bradavica.

Uobičajeni tip kvržice u dojci je fibroadenom. "Ove grudvice su često čvrste, glatke i gumene teksture. Nema razloga za brigu, ali je potreban lekarski pregled da bi se utvrdilo šta su", dodao je Puri.

grudi

Shutterstock

 

Promene u nivou hormona tokom menstrualnog ciklusa takođe mogu dovesti do promena u strukturi dojki, čineći ih kvrgavim, bolnim ili otečenim. „Ako ove promene na grudima prate sličan obrazac pojavljivanja i odlaska tokom vašeg ciklusa, onda je to verovatno normalno za vas i ne treba da brinete“, objasnio je doktor.

Međutim, dr Puri upozorava da svaka kvržica ili promena u teksturi koja traje tokom vašeg menstrualnog ciklusa može biti razlog za zabrinutost. Dojenje takođe može izazvati kvržice ako se mlečni kanali u dojkama začepe tokom dojenja. Pored toga, modrice ili unutrašnje krvarenje mogu izazvati kvržice ili promene u teksturi dojke. "Moglo bi doći do razlaganja masti u vašim grudima, poznatog kao masna nekroza. To može dovesti do neravnina u zahvaćenoj dojci, koje mogu izgledati kao grudvice", rekao je doktor. Međutim, ako imate kvržicu na dojci zbog koje ste zabrinuti, uvek treba da se obratite svom lekaru za savet što je pre moguće.

Kvržica na koži

Ako čvor na koži ne nestane nakon dve nedelje, potražite medicinsku pomoć. Međutim, ove kvržice često mogu biti bezopasne izrasline koje ne bi trebalo sami da uklanjate. Međutim, ako ove izrasline krvare, bole, postaju veće ili se pojavljuju češće, potražite pomoć. Ako osećate bol, to takođe može ukazivati na apsces (sakupljanje gnoja) koji može biti duboko u koži i izazvati infekcije. Puri je rekao da su apscesi često okrugli, a ako je osoba gojazna, ima dijabetes, stanje kože poput ekcema ili ima između 15 i 40 godina, postoji veći rizik od razvoja apscesa.

Kvržica na vratu ili ispod pazuha

Zbog infekcija ili virusa mogu se pojaviti otok ili kvržice oko vrata, brade, pazuha ili prepona. "Ova područja su povezana sa vašim limfnim čvorovima, koji pomažu u borbi protiv infekcije. Limfni čvorovi će nabubriti i biti opipljiviji ako imate infekciju", objasnio je Puri. Ako su vam limfni čvorovi i dalje otečeni nekoliko nedelja nakon oporavka od infekcije, ili ako su otečeni čak i ako niste imali infekciju, potražite medicinsku pomoć.

Kvržica na testisu

Bilo kakve promene ili kvržice na testisima zahtevaju pomoć lekara. Iako nisu uvek uzrokovane rakom, lekar može da utvrdi da li su uzrokovane cistama ili infekcijama.

Kvržica na unutrašnjem zidu usta
usne

Shutterstock

 

Obično nestaje sam, posebno ako je uzrokovan infekcijom ili upalom. „Ispiranje toplom slanom vodom nekoliko puta dnevno može pomoći u ublažavanju bolova, uz uzimanje lekova protiv bolova bez recepta i izbegavanje duvanskih proizvoda ako ste pušač“, rekao je dr Puri. Jedenje hladne hrane i izbegavanje začina i citrusa takođe može pomoći. Međutim, ako kvržica ili otok ne nestanu ili se povećaju, potražite medicinsku pomoć.

Kvržica na zadnjici

Ako primetite bezbolnu kvržicu oko otvora anusa, to obično nije razlog za brigu, jer se najčešće radi o hemoroidu. "U nekim slučajevima, hemoroidi mogu postati bolni, pa treba potražiti medicinsku pomoć. Analne bradavice su još jedna vrsta bezbolne kvržice oko anusa", dodao je on. Međutim, ako kvržica boli, svrbi, curi ili primetite krvarenje ili promene u pokretu creva, to može biti znak analnog ili rektalnog karcinoma, pa obavezno potražite medicinsku pomoć. 

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading