Mineral bez koga ne možemo: Doktorka otkrila tri znaka na rukama koja ukazuju na nedostatak gvožđa

Slobodanka Ćorić Vesti 06.03.2024 14:10 0

Ukoliko imate kratak dah ili povremeno osećate da vam srce jače lupa, verovatno imate problem sa gvožđem

doktorka

Printscreen/TikTok

Gvožđe je ključni mineral odgovoran za nekoliko vitalnih uloga u našem telu. Stoga, ako nam nedostaje ovaj ključni nutrijent, možemo razviti anemiju. Suplementi i hrana bogata gvožđem mogu pomoći u podizanju nivoa, ali prvo moramo identifikovati stanje.

Naturopatski doktor, dr Džejn Bovring, otišla je na TikTok da opiše tri znaka nedostatka gvožđa koji se mogu pojaviti na noktima. Ona je u video snimku rekla: "Dakle, ako primetite da su vam nokti lomljivi, da se stalno lome ili možda čak imaju oblik kašike - savijeni nagore ili nadole, to bi mogao biti pokazatelj nedostatka gvožđa."


@j9naturally What Your NAILS Reveal About Your HEALTH💅🤔 Dr. Janine shares how the shape of your nails can indicate health issues like iron deficiency, and learn which supplements and iron-rich foods can help. #irondeficiency #iron #nailhealth #vitamins ♬ original sound - doctorjanine Bowring, ND

Pored promena na noktima, nedostatak gvožđa može izazvati sledeće simptome:
  • Umor i nedostatak energije
  • Kratak dah
  • Primetan otkucaj srca
  • Bleda koža
  • Glavobolje

Na sreću, dr Bouring je otkriiva koji su suplementi i hrana najbolji za povećanje unosa esencijalnog minerala. "Moj savet je da povećate unos namirnica koje sadrže gvožđe, tako da su stvari poput mesa, smokava i urmi odličan izbor. Ali možete uzimati i suplemente ako je potrebno", zaključila je doktorka.

 

Komentari (0)
Loading