Sara je napravila selfi sa sinom (3) i shvatila da dete ima rak: "Zbog jednog detalja u oku, znala sam da nas čeka pakao"

Jelena Vukelić Vesti 29.02.2024 13:48 0

Na prvi pogled je sve delovalo okej, ali kada sam malo bolje pogledala u oko, znala sam da nešto nije u redu - ispričala je Sara

Sara Hedžis

Profimedia

Sara Hedžes, mama iz Engleske, dobro je pogledala selfi sa svojim sinom Tomasom (3) i u njegovom oku primetila neobičan sjaj.

-Oči su mu svetlele kao kod mačke, baš je izgledalo čudno, pa sam odlučila da se fotografišemo još nekoliko puta, da proverim. Ipak, taj sjaj u oku je bio na svakoj fotografiji. Sledećeg dana odmah smo otišli kod lekara - rekla je Sara za The Sun.

 

 

Majka četvoro dece pokazala je lekaru slike, a testovi su potvrdili da Tomas ima rak oka  - retinoblastom.

- Kada sam čula dijagnozu, samo sam želela da me proguta zemlja i da mi neko kaže da je to bio loš san i da ću se za minut probuditi. Moj svet se jednostavno raspao. Samo sam plakala, on je neprestano pričao i držao moju ruku, pokušavajući da me utešiti.

Srećom, bolest je otkrivena na vreme, Tomas je završio hemioterapiju i sada se lepo opravlja. 

Šta je retinoblastom?

Retinoblastom je retka vrsta raka koja se javlja u mrežnjači oka, posebno kod dece. Mrežnjača je sloj ćelija na zadnjem delu oka koja je odgovorna za percepciju svetlosti i slanje signala mozgu putem optičkog živca.

Simptomi su:

Beli refleks u zenici, gde je zenica osobe umesto crvenog refleksa prilikom osvetljavanja bela ili zamućena. Ovo može biti primetno na fotografijama.

Nistagmus - Nepravilni pokreti očiju.

Crvene, naduvene oči. Ponekad se može pojaviti crvenilo i oticanje očiju.

Smanjenje vida. Ako tumor utiče na vidni nerv, može doći do smanjenja vida.

Bol ili iritacija. Deca se možda žale na bol ili iritaciju u oku.

 

Komentari (0)
Loading