Možda nije samo vrtoglavica: Znak da si imao mini moždani udar, a da i ne znaš

Slobodanka Ćorić Vesti 21.02.2024 07:19 0

Osobe koje su pretrpele mali moždani udar imaju oko 17 puta veći rizik da dobiju akutni moždani udar

bolnica

Shutterstock

Statistike pokazuju da svakih 40 sekundi neko u svetu doživi moždani udar. Mnogi smatraju da se to može dogoditi samo starijim osobama, ali stručnjaci savetuju da nije tako. U 2020. godini, na primer, 35 posto ljudi hospitaliziranih zbog moždanog udara bilo je mlađe od 65 godina.

Dr Brandon Giglio kaže da je najveći broj moždanih udara, oko 85 odsto ishemijske prirode, uzrokovan nedovoljnim prilivom krvi u određene delove mozga. Oko 15 odsto su hemoragični moždani udari i nastaju usled pucanja krvnog suda u mozgu.

Kada se jave simptomi nemoguće je da pacijenti ili neko iz njihove okoline, proceni da li je u pitanju tranzitorni ishemijski atak ili klasičan moždani udar. Stručnjaci navode da su pojedini pacijenti danima, nedeljama ili mesecima pre moždanog udara imali znake upozorenja na predstojeći moždani udar. Bez konsultacije sa lekarima simptomi su doživljavani kao prolazno stanje.

"Ukoliko se na vreme ne ukaže odgovarajuća medicinska pomoć, jedan od pet pacijenata koji osete znake upozorenja mogli bi da dobiju moždani udar u roku od 90 dana", navodi dr Ahmed Itratn.

Tranzitorni ishemijski atak ili TIA (poznat i kao mini-moždani udar) isto je što i moždani udar, osim što simptomi traju kratko. Međutim, to je upozorenje da biste mogli biti u opasnosti od novog. TIA je uzrokovan privremenim prekidom u snabdevanju krvlju jednog dela mozga, što rezultira daljim nedostatkom kiseonika u tom organu, inače jednom od najvažnijih za funkionisanje čitavog organizma.  

Zamagljen vid ili gubitak vida na jednom ili oba oka može biti znak upozorenja za tu vrstu moždanog udara, a tu su i sledeći simptomi:

  • iznenadna slabost ili ukočenost u jednoj strani tela, uključujući noge, ruke ili stopala
  • teškoće u pronalaženju reči ili izgovaranju jasnih rečenica
  • iznenadni gubitak pamćenja ili konfuzija, vrtoglavica ili iznenadni pad
  • iznenadna jaka glavobolja

Ne ignorišite simptome koji mogu ukazati na mini moždani udar

Ne postoji način da saznate da li imate tranzitorni ishemijski atak (TIA) ili pravi moždani udar kada počnu prvi simptomi. Kao i moždani udar, TIA je uzrokovan blokadom koja prekida dotok krvi u jedan deo mozga. Jedina razlika je je u tome što je kod TIA blokada privremena. Tada se ugrušak koji je stvorio blokadu ili sam rastvori ili se kreće tako da se snabdevanje krvlju vraća u normalu i simptomi nestaju.

Vrednosti krvi na koje morate uraditi analizu su ove:

  • Zgrušavanje krvi
  • Šećer u krvi
  • Nivo holesterola
  • Ako vam je dijagnostikovan TIA, u što bližem roku planirajte da ostavite cigarete ukoliko ste pušač, da više vežbate i smanjite konzumiranje alkohola. Osim toga, uz dijagnozu se dobija adekvatna terapija.

    Komentari (0)
    Loading