Perut ako se ne leči može dovesti do opadanja kose: Dermatolog otkriva koje šampone da tražite i da li sirće pomaže

Slobodanka Ćorić Vesti 19.02.2024 16:10 0

To nije nešto što je lako priznati, ali svako bar jednom u životu dobije perut

Devojka koja ima perut

Shutterstock

Dobar dan, da li imate šampon protiv opadanja kose i za njen rast? Zdravo, da li imate šampon protiv peruti? Da li imate neki proizvod koji može pomoći kod seboreičnog dermatitisa?. Imate li neki šampon kojim mogu da perem kosu i deci? Ova pitanja smo svi bar jednom postavili u apoteci. 

Ako ste primetili da je vaše vlasište prekriven belim pahuljicama, bilo da je to zbog centralnog grejanja, promene proizvoda za negu ili nekog drugog razloga, dobar šampon protiv peruti može pomoći. Neki od najboljih šampona protiv peruti mogu vratiti vaše vlasište u normalu za samo nekoliko dana, tako da možete zaboraviti na neprijatan osećaj svraba.

Perut predstavlja problem većini populacije. Iako nije u pitanju zdravstveni problem, već kozmetološki, odnosno estetski niko se ne oseća prijatno ukoliko ima bele ljuspice po kosi ili po ramenima.

Perut su sitne ljuspice koje nastaju ljuštenjem mrtve kože na glavi i najčešće su žućkasto-bele boje i masne. Te ljuspice spontano opadaju sa površine glave tako da ih najpre primetimo na ramenima i na odeći. Neretko je prisutan i svrab glave.

Faktori rizika za pojavu peruti se najčešće vezuju za upotrebu neodgovarajućih preparata za kosu. Postoji čak i teorija prema kojoj  je perut povezana sa proizvodnjom hormona jer najčešće počinje u periodu puberteta. Iako je dosadna, uporna i teška za lečenje ipak je moguće zauvek se osloboditi peruti.

Koji su najčešći uzroci peruti?

U najčešće uzroke koji dovode do pojave peruti ubrajaju se:

Suva koža – dovodi do pojave peruti usled isušenosti i iritirajućeg svraba.
Problemi sa kožom – prvenstveno se misli na ekcem i psorijazu jer oni mogu izazvati perut pa čak i gubitak kose. Mada psorijazu skalpa od peruti razlikujemo po boji.
Kvasac u ishrani – ljudi kod kojih postoji intolerancija na hranu, konkretno na kvasac su prema nekim istraživanjima podložniji dobijanju peruti.
Nepravilno češljanje kose – usled neredovnog i nepravilnog češljanja može doći do pojave peruti. Zapravo češljanjem uklanjamo mrtve ćelije i čistimo pore od prljavštine koja može izazvati perut.
Neredovno pranje kose
 – ukoliko se kosa ne pere redovno samim tim se i koža glave ne čisti tako da se na njoj skupljaju loj i mrtve ćelije što dovodi do pojave peruti.

Upotreba neodgovarajućih šampona takođe može da dovede do pojave peruti.

Da li se perut može ukloniti prirodnim putem?

Postoje neki oprobani metodi pomoću kojih se perut može ukloniti ali morate biti uporni i istrajni, jer jednom odrađen tretman ne znači i rešen problem.

Soda bikarbona u borbi protiv peruti

Soda bikarbona je delotvorna utoliko što uklanja mrtve ćelije skalpa. Istovremeno reguliše nivo pH vrednosti kože kako se ne bi nastanile bakterije i gljivice. Dovoljno je da pomešate 1 kašiku sode bikarbone sa jednom kašikom mlake vode.

Sa ovom smesom istrljajte kožu glave a zatim ostavite da odstoji 10 minuta pre nego što operete kosu. Ukoliko primetite da vam soda bikarbona isušuje kožu i izaziva svrab odmah prekinite sa ovim i potražite drugo alternativno rešenje.

Jabukovo sirće protiv peruti

Jabukovo sirće se pokazalo kao idealno za eliminisanje peruti, jer vraća nivo pH vrednosti kože u normalu. Predstavlja prirodni čistač kože. Inače usled disbalansa pH vrednosti dolazi do razvoja gljivica koje stvaraju perut.

Dovoljno je da pomešate 3 kašike jabukovog sirćeta sa 3 kašike vode i 20 kapi ulja čajnog drveta. Ovim rastvorom masirajte koren glave a nakon toga operite kosu.

Maslinovo ulje uklanja perut

Sigurno već znate da maslinovo ulje ima široku primenu u spravljanju maski za sve tipove kose. Ukoliko vam je teme isušeno i dolazi do perutanja taj problem možete rešiti redovnom upotrebom maslinovog ulja. Blago zagrejte ulje a zatim ga umasirajte u kožu glave. Ostavite tako da odstoji pola sata a zatim operite kosu.

Koji šampon je najbolje koristiti?

Kada birate preparate za negu kose morate biti posebno obazrivi, jer ukoliko odaberete neadekvatne proizvode stvorićete kontraefekat. Bez obzira da li imate perut ili ne ni slučajno nemojte koristiti šampone na bazi sulfata i parabena.

Sulfati uklanjaju prirodna ulja sa kose, isušuju kožu glave i dovode do pojave peruti. Parabeni su konzervansi koji imaju ulogu u očuvanju proizvoda ali neretko mogu izazvati alergijske reakcije i pogoršati dermatitis. Idealni preparati za kosu su oni koji su pravljeni na bazi biljnih sastojaka. Viviscal šampon i balsam za kosu  su idealni jer ishranjuju dlaku od korena do vrha i obezbeđuju joj potrebne vitamine i minerale.

Ukoliko je perut nastala usled problema sa kožom ( psorijaza dovodi do peruti i gubitka kose) Viviscal šampon za muškarce je sjajno rešenje, jer sprečava opadanje i pospešuje rast kose.

Kako se osloboditi peruti promenom ishrane?

Jedan od uzroka koji dovodi do pojave peruti može biti ishrana u kojoj nema dovoljno cinka. Cink je neophodan našem organizmu tako da je neophodno unositi ga u dovoljnim količinama. Najveću količinu cinka sadrže mahunarke, integralne žitarice, susam, džigerica, konjsko meso i ostrige.

S obzirom na užurban tempo života koji ćesto dovodi i do nepravilne ishrane, neretko posežemo za suplementima koji predstavljaju dodatak ishrani. Konkretno Viviscal vitaminska suplementacija je kompleksan proizvod u čijem sastavu se između ostalog nalazi i cink koji je esencijalni mineral za rast kose. Takođe da biste se oslobodili peruti potrebno je da povećate unos vitamina B6. Što češće konzumirajte piletinu, ribu i spanać.

U svakom slučaju uvek možete da se obratite dermatologu za savet koji će vam preporučiti ono što smatra da je najbolje za vas. Verovatno će najpre otkriti uzrok koji je doveo do nastanka peruti kako bi lakše sanirao posledice. U svakom slučaju rešenje postoji, važno je samo da promenite dosadašnje navike i da budete istrajni sve do momenta dok se zauvek ne rešite peruti.

 

Komentari (0)
Loading