Spanać je lisnato povrće visoke nutritivne vrednosti. Mnoge domaćice imaju dilemu da li spanać treba pripremati sa mlekom ili ne? Međutim, kako ističu nutricionisti, priprema ovog povrća sa mlekom je obavezna upravo zbog oksalne kiseline, koja se u tom slučaju vezuje za kalcijum iz mleka.
Pored ovoga, postoje i drugi zdravstveni razlozi zbog kojih bi spanać trebalo da pomešate sa mlekom kada ga pripremate. Naime, prema rezultatima studije u Švedskoj, upotreba kravljeg mleka visoke i srednje masnoće, kao i kokosovog mleka u smutijima od spanaća, može da olakša varenje antioksidansa luteina iz ovog lisnatog povrća.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
- Kravlje mleko, generalno gledano, ima bolje rezultate od biljnih proizvoda, posebno od, recimo, sojinog mleka - objasnila je autorka studije Rozana Čung, docent na Katedri za zdravlje, medicinu i sestrinstvo Univerziteta Linkoping u Švedskoj.
Lutein je antioksidans sa antiinflamatornim svojstvima, koji se obično nalazi u spanaću i kelju. Studije su se fokusirale na potencijal luteina za zdravlje očiju i otkriveno je da on može ublažiti progresiju makularne degeneracije povezane sa uzrastom.