Lekar otkrio koja vrsta ribe iz konzerve je najzdravija: Samo 3 porcije nedeljno zaštitiće vaše srce i mozak od propadanja

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 11.02.2024 10:15 0

Srbi su u vrhu lestvice po broju srčanih oboljenja i smrtnosti od infarkta a sve zbog loših navika u ishrani

riba

Shutterstock

 Japanci su narod sa najdužim životnim vekom na svetu i nemaju problem sa gojaznošću. Brojna istraživanja su pokazala da Japanci ne pate od zakrečenja krvnih sudova, niti imaju povišen holesterol, i generalno ka nacija imaju najmanje problema sa srcem i drugim kardio-vaskularnim bolestima. 

Razlog za to je način ishrane u kojoj preovlađuje riba. Na trpezi Japanaca riba je zastupljena sedam dana nedeljno zbog čega je nivo omega-3 masnih kiselina u njihovoj krvi mnogo viši nego kod ostalih naroda na planeti.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

Nutricionista dr Džes Kording kaže da je, prema mišljenju struke, najzdravija konzervirana hrana sardine, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahteva dugu pripremu ili kuvanje, prenosi Espreso.

Kako objašnjava, primena konzervirane ribe u ishrani ima brojne zdravstvene prednosti.

„Konzervirane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam sveža nije dostupna“, rekla je dr Kording.

Kada jedemo sardine, dodaje dr Kording, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mononezasićene masti zdrave za srce.

Stručnjaci preporučuju dve do tri porcije konzervirane ribe nedeljno, pomešano sa testeninom ili samostalno, a možete ih dodati i raznim salatama.

Komentari (0)