Lekar otkrio koja vrsta ribe iz konzerve je najzdravija: Samo 3 porcije nedeljno zaštitiće vaše srce i mozak od propadanja

Slobodanka Ćorić Vesti 11.02.2024 10:15 0

Srbi su u vrhu lestvice po broju srčanih oboljenja i smrtnosti od infarkta a sve zbog loših navika u ishrani

riba

Shutterstock

 Japanci su narod sa najdužim životnim vekom na svetu i nemaju problem sa gojaznošću. Brojna istraživanja su pokazala da Japanci ne pate od zakrečenja krvnih sudova, niti imaju povišen holesterol, i generalno ka nacija imaju najmanje problema sa srcem i drugim kardio-vaskularnim bolestima. 

Razlog za to je način ishrane u kojoj preovlađuje riba. Na trpezi Japanaca riba je zastupljena sedam dana nedeljno zbog čega je nivo omega-3 masnih kiselina u njihovoj krvi mnogo viši nego kod ostalih naroda na planeti.

Nutricionista dr Džes Kording kaže da je, prema mišljenju struke, najzdravija konzervirana hrana sardine, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahteva dugu pripremu ili kuvanje, prenosi Espreso.

Kako objašnjava, primena konzervirane ribe u ishrani ima brojne zdravstvene prednosti.

„Konzervirane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam sveža nije dostupna“, rekla je dr Kording.

Kada jedemo sardine, dodaje dr Kording, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mononezasićene masti zdrave za srce.

Stručnjaci preporučuju dve do tri porcije konzervirane ribe nedeljno, pomešano sa testeninom ili samostalno, a možete ih dodati i raznim salatama.

Komentari (0)
Loading