Kako najbolje da ojačamo imunitet zimi? Dr Novaković otkriva šta treba da jedemo i pijemo, a na jedno često zaboravljamo

Slobodanka Ćorić Vesti 08.02.2024 16:40 0

Potrebno je unositi niskomasno kiselo- mlečne proizvode, zato što oni sami po sebi sadrže korisne bakterije, imaju nisku energetsku vrednost i probiotska vlakna

dr Budimka Novaković

Printscreen/Instagram

Tokom zimskim meseci kada pojačano vladaju prehlade i grip važno je da jačamo sopstveni imunitet. Imunitet predstavlja odbrambeni mehanizam koji nas štiti od infekcija i patogena kao što su bakterije i virusi. Kako najbolje da ojačamo imuntet otkriva za RTV dr Budimka Novaković.

"Da bi mi obezbedili dobro funkcionisanje sistema, posle te praznične ishrane trebali bi da pređemo na ishranu koja ima puno sirovog voća i povrća zato što tu ima puno vlakana, a ta vlakna omogućuju koegzistenciju svih tih vlakana u našim crevima koje bukvalno ta vlakna njima čini dobre uslove, one ih fermentišu i stvaraju se neke masne kiseline kratkih lanaca koje imaju značajne uloge u naše, organizmu i u funkcionisanju imunog sistema", kaže prof. dr Budimka Novaković, dietoterapeut.

Takođe, potrebno je unositi niskomasno kiselo- mlečne proizvode, zato što oni sami po sebi sadrže korisne bakterije, imaju nisku energetsku vrednost i probiotska vlakna.

"Trebali bi da unosimo dosta tečnosti, a kad kažem to mislim na vodu iz česme jer je ona dostupna i zdravstveno bezbedna, ali i fizičke aktivnosti i da se konačno dignemo iz fotelje i da počnemo da hodamo i sve ćemo to lakše podneti i još jedna stvar je važna koju često zaboravljamo, a to je kvalitet i dužina sna koja i te kako utiče na stanje zdravlja i na smanjenje rizika od mnogobrojnih bolesti, pre svega kardiovaskularnih bolesti ali i od raznih demencija koja su u porastu u 21. veku", kaže prof. dr Budimka Novaković, dietoterapeut.

Komentari (0)
Loading