Srbiji usled visokih temperatura u februaru prete ove tegobe: Doktorka Obradović otkriva da simptomi ne treba da traju duže od 4 dana!

Slobodanka Ćorić Vesti 03.02.2024 11:24 0

Kao najbolji način prevencije stomačnih virusa, doktorka preporučuje jačanje imuniteta kroz unos vitamina B i C, cinka, svežeg voća, fizičke aktivnosti i izbegavanje pušenja i konzumiranja energetskih pića

doktorka Biserka Obradović

Printscreen/tvprva

Doktorka Biserka Obradović upozorava da se očekuje povećan broj pacijenata sa problemima u stomaku usled natprosečno toplog vremena koje nam predstoji. Sa temperaturama višim od 20 stepeni, virusi poput rotavirusa, norovirusa i adenovirusa imaju idealne uslove za širenje. Gastroenteritis, ili stomačni virus, karakteriše se upalom gastrointestinalnog trakta izazvanom virusima, što dovodi do dijareje i drugih neprijatnih simptoma.

Doktorka Obradović ističe da se trenutno manje pacijenata javlja sa stomačnim tegobama, ali da će se situacija promeniti sa dolaskom viših temperatura. Ona upozorava da adenovirus, osim što napada respiratorni trakt, može izazvati i mučninu, dijareju, povraćanje, povišenu telesnu temperaturu i druge simptome. Posebno su ugrožene grupe poput dece, starijih osoba, hroničnih bolesnika i osoba sa oslabljenim imunitetom, kaže ona za Blic. 

Kada je reč o lečenju stomačnog virusa, doktorka preporučuje strogu dijetu i unos tečnosti u malim količinama. Takođe, ističe važnost preventivnih mera poput nošenja maski kako bi se sprečilo širenje virusa. Deca iz vrtića su naročito podložna virusima, pa je važno izbegavati njihov kontakt sa drugima dok su bolesni.

Kao najbolji način prevencije stomačnih virusa, doktorka preporučuje jačanje imuniteta kroz unos vitamina B i C, cinka, svežeg voća, fizičke aktivnosti i izbegavanje pušenja i konzumiranja energetskih pića. Takođe, ističe važnost pozitivnog stava i osmeha kao saveznika u borbi za jači imunitet.

Uz dolazak toplijeg vremena, važno je obratiti pažnju na preventivne mere i ojačati imunitet kako bismo se zaštitili od stomačnih virusa koji se očekuju u narednom periodu.

Komentari (0)
Loading