Koliko puta dnevno imate gasove? Ako pređete ovaj broj, treba odmah da odete kod lekara!

Vesti 01.02.2024 21:09 0

Ako ste se nekada pitali da li je količina gasova koje ispustite tokom vikenda normalna ili ne, niste jedini.

gasovi

Shutterstock

Količina ispuštenih gasova najčešće zavisi od hrane i pića koje konzumiramo, ali stručnjaci ističu da ako neko često ima gasove, to može ukazivati na neke zdravstvene probleme. Jedna studija objavljena u „Comprehensive Medicinal Chemistry“ navodi da je normalno imati gasove 10 do 20 puta dnevno, dok je rad objavljen u „Yamada's Textbook of Gastroenterology“ dao nešto veći broj - do 25 puta dnevno, piše „HuffPost“.

Gasovi se češće javljaju iz niza razloga, uključujući konzumaciju hrane koja ih izaziva, gutanje vazduha, pušenje, hormonske promene i uzimanje određenih lekova. Kada je u pitanju ishrana, gasove izazivaju kupus, brokoli, karfiol, prokelj, mahunarke, sušeno voće, luk, pivo i gazirana pića.

Kada se treba zabrinuti?

Ispuštanje gasova je najnormalnija pojava i u većini slučajeva nema nikakve veze sa zdravstvenim problemima. Ipak, ako ste primetili jedan od ovih simptoma, možda treba da posetite lekara:

1. Stalno imate problem s dijarejom ili zatvorom

2. Smršali ste bez truda

3. Uočili ste krv u stolici

Sve ovo može biti znak zatvora, intolerancije na laktozu, sindroma iritabilnog creva ili celijakije, ali vrlo retko i ozbiljnog problema s crevima.

Bonus video:

 
Komentari (0)
Loading