Trošite više struje, a hrana se kvari: Većina ima pogrešno podešenu temperaturu frižidera, stručnjak otkriva koja je optimalna

Slobodanka Ćorić Vesti 01.02.2024 12:17 0

Rezultati istraživanja koje su sproveli naučnici sa Univerziteta RMIT u Australiji pokazali su da većina ljudi ne obraća pažnju na temperaturu u frižideru

Frižider

Shutterstock

Pogrešna temperatura u frižideru povećava rizik od nastanka bakterija na namirnicama i kvarenja hrane.

Doktor Bavna Midha, koji je istraživao da li ljudi pravilno podešavaju temperaturu u frižideru, upozorio je na važnost ovog problema.

Ako je frižider podešen na optimalnu temperaturu, hrana može da ostane u njemu danima bez razvoja bakterija. Na taj način znate da uzimate bezbednu hranu za konzumaciju.


Međutim, rezultati istraživanja koje su sproveli naučnici sa Univerziteta RMIT u Australiji pokazali su da većina ljudi ne obraća pažnju na temperaturu u frižideru. Preporučena temperatura za frižider je od dva do sedam stepeni Celzijusa, navela je dr Bavna Midha i istakla da se bakterije brže talože kada je hrana topla. Ekstremno niske temperature takođe mogu dovesti do kvarenja hrane.

Mnogi ljudi stavljaju kesicu čaja u frižider: Kada saznate zašto, odmah ćete učiniti isto „Da biste podesili temperaturu frižidera, jednostavno locirajte i okrenite točkić unutar uređaja, ali imajte na umu da će svakoj promeni temperature biti potrebno do 24 sata da se stabilizuje. Podešavanjem frižidera na ispravan temperaturni opseg, ovo će osigurati da hrana unutra ostaje sveža i rast bakterija je izbegnut“, rekla je Amanda Lorenzini, stručnjak za frižidere na AO.com.

U domaćinstvima sa decom temperature su se često menjale jer se frižider otvarao i do 20 puta dnevno. Kada je reč o zamrzivaču, optimalna temperatura je -15 do -20 stepeni Celzijusa. Ova temperatura je idealna za čuvanje hrane i ne troši dodatnu količinu električne energije. Svaki korak iznad znači da trošite više struje.
 

Komentari (0)
Loading