Bolji od jutarnje kafe: Topi kilograme, poboljšava koncetraciju, a košta samo 100 dinara

Slobodanka Ćorić Vesti 25.01.2024 11:10 0

Bogat je antioksidansom polifenolom, koji pomaže u smanjenju oksidativnog stresa, smanjenju rizika od hroničnih bolesti i poboljšanju opšteg zdravlja

crni čaj

Shutterstock

Ispijanje jutarnje kafe rutina je većine. No, kako stručnjaci kažu, ovaj napitak treba zameniti zdravijim. Prvo čašom vode, zatim šoljom crnog čaja. 

U crnom čaju uživaju svi – neki ovaj tamni eliksir pijuckaju čist, dok mu drugi dodaju malo mleka. Iako je za ljubitelje čaja crni pravo zadovoljstvo, većina njih ne zna da on ima nekoliko zdravstvenih prednosti. Maitri Gala, viši nutricionista u Fortis Hospital, Mulund, Mumbaj, objasnila je za HealthShots da je crni čaj jedan od najpopularnijih čajeva širom sveta i da je među četiri vrste koje se prave od listova biljke Camellia Sinensis.

Poboljšava zdravlje creva

Crni čaj je bogat antioksidansom polifenolom, koji pomaže u smanjenju oksidativnog stresa, smanjenju rizika od hroničnih bolesti i poboljšanju opšteg zdravlja. Polifenoli i antimikrobna svojstva mogu pomoći u poboljšanju zdravlja creva i jačanju imuniteta.

Smanjuje holesterol

Crni čaj se priprema od potpuno fermentisanih listova biljke Camellia Sinensis. Sadrži katehine i teaflavine, koji pomažu u snižavanju nivoa holesterola.

Unapređuje zdravlje srca

Flavonoidi u crnom čaju mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola, kontroli krvnog pritiska i na kraju smanjiti rizik od bolesti povezanih sa srcem.

Poboljšava koncentraciju

Nekada nam je teško da ostanemo budni tokom dana. Ima čak i situacija kada osećamo da imamo manje energije. Rešenje za poboljšanje zdravlja nudi crni čaj jer sadrži kofein i L-teanin – aminokiseline koje poboljšavaju budnost i koncentraciju.

Pomaže u gubitku težine

Crni čaj je niskokaloričan i ako ga pijemo nezaslađenog idealan je zdrav napitak, i odlična opcija za sve one koji žele da se reše viška kilograma. Flavoni su povezani i sa smanjenjem težine, BMI i obima struka. Budući da su flavoni prisutni u crnom čaju, pogodni su za smanjenje sala na stomaku i smanjenje telesne težine, posebno kada se kombinuju sa pravilnom ishranom i režimom vežbanja, dodaje Gala.

 

Neželjeni efekti konzumiranja crnog čaja

Iako crni čaj nudi mnoge zdravstvene prednosti, nutricionista Maitri Gala ističe da ljudi koji su anemični ili imaju nedostatak gvožđa treba da konzumiraju ovo piće u ograničenim količinama. Razlog je u taninima koji se vezuju za gvožđe biljnog porekla i utiču na njegovu apsorpciju u digestivnom traktu. Takođe se preporučuje da se ovo piće pije između obroka. Kako je Gala rekla, neželjeni efekti crnog čaja mogu da budu sledeći:

  • višak tanina može iritirati probavni trakt, posebno kod onih sa slabim crevima, što dovodi do bolova u stomaku/povraćanja/pojačane dijareje itd.
  • prekomerno konzumiranje kofeina može povećati anksioznost i uznemirenost
  • crni čaj može smanjiti proizvodnju melatonina i na taj način poremetiti ciklus spavanja
  • može doprineti komplikacijama kod trudnica, kao što su pobačaj ili mala težina novorođenčeta
  • višak kofeina može dovesti do pojave gorušice ili pogoršati već postojeći refluks kiseline.
Komentari (0)
Loading