Baba devojka i devojka baba: Evo zašto mlađe generacije izgledaju mnogo starije nego što jesu

Vesti 17.01.2024 19:03 0

Mnogi se i na društvenim mrežama pitaju zašto generacija Z izgleda starije...

Kajli Džener

EPA

Zdravija ishrana, bolje poznavanje nege kože i bolja šminka su neki od razloga zašto rođeni između 1980. i 1997. izgledaju mlađe nego starije generacije u istom uzrastu.

Međutim, to se ne može reći za mlađu generaciju, odnosno generaciju Z (rođene od 1998. do 2012.), koja različito stari. Dok su milenijalci naučili kako da koriste dobre tehnike nege kože u svojim kasnim tinejdžerskim i dvadesetim godinama, generacija Z je možda bila previše izložena ovim tehnikama i počela je da koristi proizvode na pogrešan način, uzrokujući prerano starenje, prenosi Dejli mejl.

Estetski postupci su češći među generacijom Z

Stručnjaci za estetiku su objasnili da su elektronske cigarete, izlaganje plavoj svetlosti i prerano podvrgavanje kozmetičkim procedurama takođe razlozi zbog kojih poznate ličnosti i uticajni ljudi u kasnim tinejdžerskim i ranim dvadesetim godinama izgledaju deset godina stariji od milenijalaca.

„Preterana upotreba ili nepotrebna primena punila i toksina u mladosti može dovesti do toga da mlađi pacijenti izgledaju starije nego što jesu“, rekla je estetska doktorka Raša Rakšani-Mogadam za Dejli mejl. Pored toga, milenijalci koriste holistički pristup koji uključuje preventivne mere u nezi i ishrani kože. "Milenijalci su poznati kao generacija koja je zainteresovana za svoje zdravlje i dobrobit, kombinujući zdravu ishranu sa vežbanjem. Oni takođe jedu više svežeg i smrznutog povrća od drugih generacija i kupuju više organske hrane", rekao je estetski lekar Glin Estebanez.

vežba

Shutterstock

 

Pored toga, Estebanez je primetio da je jedna studija pokazala da milenijalci troše više na negu kože nego bilo koja druga generacija. Milenijalci su jedna od prvih generacija koja ima pristup i dostupnost boljim proizvodima za negu kože, kao i raspoloživi prihod za kupovinu istih. Ovo, zajedno sa zdravom ishranom, izuzetno pozitivno utiče na zdravlje kože, a samim tim i na izgled.

Mnogi se i na društvenim mrežama pitaju zašto generacija Z izgleda starije od milenijalaca, a neki su se šalili da je to zato što milenijalci pate od depresije i manje izlaze, što znači da im je koža manje izložena suncu i da su svesniji svog izgleda jer odrasli su uz društvene mreže. Generacija Z ima društvene mreže od detinjstva, što je povećalo nesigurnost kod mnogih, pa se mnogi podvrgavaju estetskim tretmanima.

botoks

Shutterstock

 

Osim botoksa i filera, dvadesetogodišnjakinje danas koriste i polutrajnu šminku, koja uključuje iscrtavanje obrva i usana, a sve to može doprineti starijem izgledu. Doktor estetike Ros Peri je objasnio da je ponovo u modi imati preplanuli ten, što znači da je upotreba solarijuma u ​​porastu. Ovo ne samo da doprinosi prevremenom starenju, već i povećava rizik od raka kože. Doktorka estetske medicine Sofi Šoter je dodala da injekcije i fileri za smanjenje bora nisu neophodni pre 30.

Faktori životne sredine, pušenje, prekomerna konzumacija alkohola, neprimenjivanje zaštitnog faktora, stres, sedentarni način života, loša ishrana su još neki faktori koji mogu izazvati prevremeno starenje kože.

Neophodno je odabrati proizvode koji odgovaraju uzrastu

Kao što, na primer, botoks nije potreban pre 30. godine, retinoidi nisu potrebni ni u ranim 20-im, iako se često reklamiraju ljudima u tom uzrastu. "Dobra je ideja da započnete režim nege kože u tinejdžerskim godinama, ali proizvodi koje koristite treba da budu usmereni ne samo na vaš tip kože, već i na vaše godine", dodao je Peri. Kaže da se retinol ne sme koristiti u ranim dvadesetim godinama jer je previše grub za mladu kožu i može da izazove iritaciju, ali i da ošteti kožu. Šoter napominje da nega kože tinejdžera mora biti jednostavna, bez previše aktivnih sastojaka. Ovo uključuje nežne proizvode za čišćenje lica, hidrataciju i kremu sa zaštitnim faktorom.

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading