Kako se brzo oporaviti od prehlade i gripa? Respiratorne infekcije nestaju za tren kod ljudi koju primenjuju ovih 5 metoda

Vesti 13.01.2024 20:00 0

Vašem telu je potrebno vreme i energija da se izbori sa virusom gripa, što znači da bi vaša svakodnevna rutina trebalo da bude u drugom planu

prehlada

Shutterstock

Ako želite brzo da se oporavite od gripa i prehlade, odmarajte se i pijte dosta tečnosti. Osim toga, postoje i drugi načini da brže prebrodite respiratorne infekcije.

Grip je veoma zarazna respiratorna infekcija uzrokovana virusom gripa. Simptomi gripa obično traju oko nedelju dana, ali najteži simptomi se javljaju samo dva do tri dana (iako se može osećati kao večnost). Možda ćete nastaviti da osećate umor, slabost i kašalj još nedelju dana nakon što se oporavite. Slede saveti koji će vam pomoći da se lakše izborite sa respiratornim infekcijama i brže pobedite grip i prehladu.

prehlada

Shutterstock

 
Kako da brže prebrodite respiratorne infekcije

1. Ostanite kod kuće

Vašem telu je potrebno vreme i energija da se izbori sa virusom gripa, što znači da bi vaša svakodnevna rutina trebalo da bude u drugom planu. Možda ćete biti u iskušenju da idete u kupovinu namirnica ili da sredite celu kuću, ali učinili biste sebi medveđu uslugu.

Ostanite kod kuće i odložite poslove dok ne počnete da se osećate bolje. Osim što vam pomaže da se oporavite, boravak kod kuće takođe sprečava širenje gripa na druge ljude u vašoj zajednici ili na radnom mestu, piše Lepota i Zdravlje. Grip može biti opasan za starije osobe i malu decu, tako da je od vitalnog značaja da izbegavate kontakt sa drugima dok ste zarazni i redovno dezinfikujete površine i lične predmete.

2. Pijte dovoljno tečnost

Voda

Shutterstock

 

Jedan od simptoma gripa je visoka temperatura, koja može dovesti do znojenja i gubitka tečnosti. Treba da nadoknadite izgubljenu tečnost koja je neophodna za normalno funkcionisanje organizma i borbu protiv infekcija.

3. Spavajte što je više moguće

Spavanje je najbolji lek za telo dok se borite protiv gripa. Idite u krevet ranije nego obično i spavajte. Takođe možete da odspavate tokom dana da biste svom telu dali više vremena da se oporavi. Odmor i san takođe smanjuju rizik od ozbiljnih komplikacija gripa, poput upale pluća.

4. Olakšajte disanje

nos

Shutterstock

 

Teško je spavati ako imate zapušen nos i kašljete. Isprobajte ove savete da biste lakše disali i imali bolji noćni san:

  • Koristite dodatni jastuk da podigne glavu i olakša pritisak na sinuse.
  • Koristite ovlaživače vazduha.
  • Istuširajte se toplom vodom pre spavanja.

5. Uzmite kašiku meda da ublažite kašalj

Med je prilično uobičajen prirodni lek za ublažavanje upale grla ili kašlja. Mešanje meda sa čajem je odličan način da ostanete hidrirani, a istovremeno lečite simptome gripa. U jednoj studiji, istraživači su otkrili da je doza meda bila efikasnija u kontroli noćnog kašlja od uobičajenih sredstava za suzbijanje kašlja kod dece uzrasta od dve do 18 godina sa infekcijama gornjih disajnih puteva. Jedna stvar koju treba napomenuti je da ne biste trebali davati med deci mlađoj od godinu dana. 

 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading