U bolnicu otišla zbog nepodonošljivog bola: Lekari devojci (20) izvadili 300 bubrežnih kamenaca, a razlog je nešto što većina radi!

Vesti 04.01.2024 17:15 0

Devojka koja ima 20 godina je patila od hronične dehidracije, jer je pila samo razne sokove. Jednog dana je, zbog jakog bola, otišla u bolnicu.

žena

Shutterstock

Lekari u Tajvanu morali su da uklone više od 300 bubrežnih kamenaca iz 20-ogodišnjakinje koja je patila od hronične dehidracije zbog konzumiranja zaslađenih napitaka.

Ksao Ju je primljena u bolnicu decembru 2023. zbog temperature i jakog bola u donjem delu leđa. Ultrazvukom su lekari videli stotine bubrežnih kamenaca u njenom natečenom desnom bubregu, veličine od 5 mm do 2 cm.

Devojka je priznala da je godinama pila malo vode i da je umesto nje pila sokove i alkohol, što je rezultiralo hroničnom dehidracijom i nakupljanjem minerala u njenim bubrezima. Lekari su je operisali dva sata i navodno izvadili oko 300 bubrežnih kamenaca. Žena se nakon toga oporavila i otpuštena je iz bolnice.

"Unos vode ključan je za razređivanje minerala u mokraći. Ako telu nedostaje dovoljno vode, minerali u mokraći mogu se lako koncentrisati, povećavajući rizik od stvaranja kamenca", objasnio je dr Lim Čaj Jang, hirurg koji je izvodio zahvat, piše „Metro“.

Prema dr Limu, 9.6% tajvanske populacije imaće bubrežne kamence u nekoj fazi života, a obično se razvijaju kod osoba od 50 do 60 godina.

Prvi simptomi kamena u bubregu su jak probadajući bol u leđima koji se spušta niz bok do prepone i donjeg stomaka, a često se javlja i krv u mokraći.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading