Kako da se osećamo srećno i zadovoljno? Ovi hormoni su zaduženi za to, ali mi moramo da ih podstaknemo

Aleksandra Lišanin Vesti 27.12.2023 18:15 0

Kakva će nam biti svakodnevnica kao i kvalitet života dosta zavisi od hormona, a oni zavise od više faktora

žena

Giulio Fornasar / Panthermedia / Profimedia

U organizmu se luče tri glavna hormona koja dovode do osećaja sreće i zadovoljstva, to su endorfin, serotin i dopamin, i postoji nekoliko načina da se podstakne njihovo lučenje.

Pravilna ishrana, fizičke aktivnosti i kreativni hobiji su faktori koji mogu da utiču na njihovo lučenje.

Endorfin

Šetnja se u praksi pokazala kao dobro sredstvo protiv depresije, a nauka tvrdi da sport i drugi umereni fizički napori doprinose pozitivan rezultat i osečaj psihičke rasterećenosti.

Povećani osećaj zadovoljstva kao i vrsta euforije dodatno se oseća kada fizička aktivnost zahteva malo veći napor. Nije u pitanju samo trčanje već i vožnja bicikla, plivanje, košarka, brz hod, rad u bašti, itd..

 

Kako da se osećamo srećno i zadovoljno? Ovi hormoni su zaduženi za to, ali mi moramo da ih podstaknemo

Shutterstock

 

 

Dopamin

Naše raspoloženje, san, pamćenje, učenje i koncentracija najviše zavisi od hormona zvanog dopamin. Stručnjaci smatraju da je on više povezan sa motivacijom, željom i nagonom. Fizičko i mentalno blagostanje je rezultat dobrog balansa dopamina.


Na nivo dopamina može uticati način ishrane, smatra se da zasićene masnoće dovode do upalnog procesa u telu koji dalje mogu uticati na lučenje dopamina. Usled nedostatka proteina moguće je imati nedovoljne količine l-tirozina, aminokiseline koje pomažu u proizvodnji dopamina.

Fizička aktivnost - redovne šetnje, plivanje ilil vožnja bicikla mogu uticati na povećanje nivoa dopamina u telu. Promene u načinu ishrane takođe mogu stimulisati lučenje. Nezasićene masti nemaju isti efekat ukoliko se pravilno ne kombinuju, navode studije, dok ishrana koja sadrži više dobrih nezasićenih masti uz dodatak voća, povća i proteina može biti korisna .

Telu je potrebna proizvodnja dopamina zato je aminokiselina I-tirozin posebno važna. L-tirozin se nalazi u piletini, govedini, jajima, bademima, avokadu, bananama... Prirodni izvori samog dopamina su u banani i avokadu, a takođe u ostale izvore spadaju i grašak, patlidžan, paradajiz...

 

ishrana

Shutterstock

 

 

Serotonin

Serotin je prirodni monoaminski neurotransmiteri koji prenose signale između nervnih ćelija u celom telu. Pored toga što kontroliše emocije, on utiče i na motoričke funkcije, isto tako ima značaj i kada je raspoloženje u pitanju. zbog toga je i poznat kao hormon sreće. On pomaže kod kvaliteta sna, važan je za probavu, ali ima značaj i kod zarastanja rana. Kako kažu istraživanja manjak ove hemikalije može uticati i na pojavu depresije. 


Lučenje ovog hormona možemo povećati izlaganjem dnevnom svetlu, vežbanje, pravilnom ishranom i meditacijom. Što se ishrane tiče, na povećanje serotina najviše će uticati složeni ugljeni hidrati kao što su povrće, voće, mahunarke ili cela zrna žitarice. Kada konzumiramo ove namirnice telo proizvodni više insulina, a on pomaže mišićima da privuku više aminokiselina, a time utiču da triptofan bolje dođe do mozga.

 

 

Komentari (0)
Loading