Lekar upozorava: Ovu hranu izbegavajte tokom praznika ako ne želite probleme sa stomakom i nesanicom

Vesti 24.12.2023 12:10 0

U vreme praznika se svi opuste, pa malo preteraju sa količinom hrane koju pojedu, a jedu i ono što inače ne bi. Niko ne razmišlja ovi dana kako hrana koju pojedemo utiče na stomak, ali i na san.

hrana

Shutterstock

Psiholog Ketrin Hol je otkrila da popularna praznična hrana često uzrokuje, ne samo probleme sa stomakom, već i nemiran san. Preporučila je izbegavanje preterano slane, kisele i začinjene hrane, naročito uveče.

Slana hrana

Slana hrana mogla bi biti uzrok problema sa spavanjem jer obroci s visokim sadržajem natrijuma dovode do zadržavanja tečnosti i povećanja krvnog pritiska, što otežava telu da se isključi nakon jela. "Pečenje, suhomesnati proizvodi i druga jela od mesa su puna soli, pa ih treba izbegavati u večernjim satima ako želite da se lepo naspavate", kađe psiholog za „Dejli Mejl“.

Kisela hrana

Namirnice bogate kiselinom uključuju paradajz, soju, razne umake, ali i crno vino i sireve. Sve su to popularna praznična jela. Uživanje u previše vina i sira može stvoriti nervozu pre spavanja.

Začinjena hrana

Otkrila je da kapsaicin, hemikalija u začinjenoj hrani, uzrokuje gorušicu, probavne smetnje i nagli porast telesne temperature, što može otežati uspavljivanje.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading