Naučnici tvrde da su otkrili kako nastaju glavobolje i migrene: Iznenadiće vas uzrok, a nema veze sa glavom

Slobodanka Ćorić Vesti 23.12.2023 06:49 0

Istraživački tim u Nemačkoj proučavao je magnetnu rezonancu 50 pacijenata kako bi analizirao povezanost između učestalosti glavobolje, bola u vratu i mišića lica

Bol

Shutterstock

Tenzione glavobolje i migrene najčešći su tipovi glavobolja, ali tačan uzrok tih stanja nikada nije pronađen. Barem do sada, ako je verovati stručnjacima.

Istraživački tim u Nemačkoj proučavao je magnetnu rezonancu (MR) 50 pacijenata kako bi analizirao povezanost između učestalosti glavobolje, bola u vratu i mišića lica.

Sve kreće od vrata

Posebno su se usresredili na trapezoidne mišiće, par velikih trouglastih tkiva koji se protežu preko zadnjeg dela vrata i ramena i vode do glave i lopatica.

Istraživači su otkrili da oni koji pate i od glavobolje tenzionog tipa i od migrene pokazuju veće naprezanje tih vratnih mišića.

Drugim rečima, glavobolje su bukvalno posledica bola u vratu.

MR skeniranja koja su snimili istraživači pokazala su da su učesnici studije, u danima kada su patili od bolova u glavi i vratu, takođe pokazali veći nivo nelagode u predelu vrata, što je pokazalo da su ti mišići bili upaljeni, piše New York Post.

To je dovelo stručnjake do zaključka da upala u vratu – koja se može razviti iz nekoliko razloga, uključujući loše držanje, nedostatak sna, povrede i stres – može biti povezana s tenzionim glavoboljama i migrenama.

„Naša otkrića podupiru ulogu vratnih mišića u patofiziologiji primarnih glavobolja“, rekao je dr Niko Solman u izjavi, i dodao da tretmani koji ciljaju mišiće vrata mogu dovesti do istovremenog ublažavanja bolova u vratu, kao i glavobolje.

Masaža efikasnija od lekova

Solman je primetio da neinvazivne opcije lečenja, koje direktno ciljaju na mesto bola u mišićima vrata – poput masaže ili akupunkture, mogu biti vrlo efikasne i sigurnije od lekova.

Osobama koje boluju od migrene preporučuje se kontrola kod lekara opšte prakse i neurologa, što će osigurati pravovremenu dijagnostiku i pravilno lečenje.

Ljudima koji boluju od migrene takođe se preporučuje da imaju dovoljno sati sna, smanje stres, pravilno se hrane i izbegavaju ostale situacije koje mogu uticati na pojavu migrene.
Dve od tri odrasle osobe u SAD pate od tenzijske glavobolje, a više od 37 miliona Amerikanaca pati od migrene, prema Američkoj fondaciji za migrenu. Međutim, uprkos toj bolnoj statistici, univerzalni tretman još nije pronađen.
 

Komentari (0)
Loading