Namirnice koje se nikako ne jedu zimi: Evo šta nije dobro da sad kupujete na pijaci

Slobodanka Ćorić Vesti 18.12.2023 17:04 0

U današnje vreme u prodavnicama tokom cele godine možete pronaći voće i povrće koje želite, ali pravo pitanje je da li treba da ga jedete?

povrće

Shutterstock

U današnje vreme u prodavnicama tokom cele godine možete pronaći voće i povrće koje želite, ali pravo pitanje je da li treba da ga jedete?


Slede preporuke hrane koju treba jesti samo u sezoni
 

Grašak
 

Svež grašak nije lako pronaći. To je zato što sezona graška traje samo dve nedelje. Grašak treba jesti u rano proleće, kada je naslađi i najsvežiji. Tokom godine grašak može biti bezukusan. Ako vam se baš jede grašak, najbolje je da ga kupite svežeg u proleće i spakujete u zamrzivač. Ako kupujete zamrznut grašak, proverite samo da nema dodate soli.

 

Paradajz
 

Najbolje vreme za paradajz jeste od početka avgusta do kraja oktobra. Tada paradajz dostiže svoj puni potencijal kada je slast u pitanju. Opcija jeste paradajz u tegli koja može sadržati toksični bisfenol A.
 

Špargla
 

Još jedno sezonsko voće jeste špargla i ona se jede od početka pa do sredine proleća. U suprotnom dobićete drvene i nejestive stabljike. Smrznuta špargla je dobra samo u kuvanim jelima.


Kukuruz
 

Uživajte u kukuruzu dok možete zato što ova biljka zri krajem leta i u ranu jesen. Najbolji je grilovan ili pečen ali oljušten. Ako ga jedete van sezone, potražite ga smrznutog.

 

Zelena salata
 

Salata je namirnica koju možete pronaći u supermarketu cele godine, međutim najpametnije je jesti u rano proleće. Ukoliko vam se zelena salata jede van sezone, zdravije je da je zamenite keljom.

 

 

 

Komentari (0)
Loading