Smatra se da što je žumance tamnije, okruglo i zategnuto, to je kokoška bila zdravija i verovatno se hranila napolju u prirodnim uslovima.
Bezbojno žumance, veruje se, da znači da kokoška nije imala najzdravije uslove života. Ipak, sve ove teorije su se pokazale neistinitim, pa šta onda uzrokuje razlike u boji žumanceta?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

Printscreen/Youtube
Žumance zaista može da ima različite boje koja može da varira od svetlo žute do tamno narandžaste.
Ipak, boja ne govori ništa o načinu života kokoške i ne govori ništa o tome koliko je to žumance zdravo za vas.
Ono što nam pokazuje boja žumanceta je čime se hranila kokoška koja je nosila jaje.
Ako je kokoška unosila mnogo pšenice tada dobijamo meko žuto žumance.
S druge strane, ako je kokoška unosila kukuruz i biljku lucerku onda ćemo dobiti tamnije žumance. To je zbog karotena koji se nalazi u kukuruzu i lucerki, supstanci koja čini da šargarepa ima narandžastu boju, piše Telegraf.