Nikad ne bi pomislili na to: Ovo su prvi simptomi da je nastao tromb u nozi, koji zahteva hitnu intervenciju

Slobodanka Ćorić Vesti 14.12.2023 12:35 0

U prvoj fazi gotovo da ne daje simptome, ali kada počne da raste, zahteva hitno lečenje, kako ne bi bilo opasnih posledica

Nikad ne bi pomislili na to: Ovo su prvi simptomi da je nastao tromb u nozi, koji zahteva hitnu intervenciju

Shutterstock

Tromb u nozi obično nastaje usled neke traume ili oštećenja krvnog suda, kroz koji krv ne može glatko da prođe. Mogu biti zahvaćene površinske vene (površinski tromboflebitis) ili duboke vene, što se tada naziva duboka venska tromboza.

Ljudi obično nisu svesni kako izgleda prvi simptom stvaranja tromba, što može dovesti do fatalnih posledica Tromboza se smatra jednim od najopasnijih uslova za ljudski život. Može se razviti čak i ako nemate očigledne probleme sa cirkulacijom i krvnim sudovima.

Najčešće se javlja u nogama, a u prvoj fazi gotovo da ne daje simptome, ali kada počne da raste, zahteva hitno lečenje, kako ne bi bilo opasnih posledica.

Ovo su prvi simptomi da se u vašoj nozi stvorio ugrušak, a mnogi ih ignorišu:

  • Blago oticanje nogu;
  • Bol u listovima;
  • Osećaj vatre ili težine u nogama;
  • Crvenilo kože.
  • U većini slučajeva, pacijenti traže medicinsku pomoć tek kada ugrušak mnogo naraste i postaje teži za lečenje. Kako se stanje pogoršava, otok se povećava u predelu gde je nastao tromb, a područje poprima plavičastu boju. Ako se zanemari, ud na kome se nalazi ugrušak može potpuno da pocrni. Krvni ugrušak u nozi se obično formira u veni u butini, listovima ili oko skočnog zgloba.

    Lečenje tromba u nozi

    Duboka venska tromboza je ozbiljno zdravstveno stanje koje treba odmah lečiti. Ukoliko ste primetili gore navedene simptome, odmah obavestite lekara koji će vas pregledati ultrazvukom, dimer testom, dopler skenerom, Homanovim znakom, a pregledaće i vaša pluća radi otklanjanja plućne embolije.

    Da bi „razgradio“ tromb, lekar će vam dati lekove protiv zgrušavanja krvi, trombolitike (za uništavanje tromba), a može da primeni i filter donje šuplje vene ako vam nije dozvoljeno da uzimate lekove protiv zgrušavanja. U ekstremnim slučajevima biće potrebna hirurška intervencija. Kako sprečiti stvaranje krvnih ugrušaka? Možete kombinovati propisane lekove sa nekim zdravim koracima da biste sprečili druge komplikacije i smanjili rizik od budućih krvnih ugrušaka.

    1. Krećite se više

    Ako je moguće, hodajte svakodnevno kako biste poboljšali protok krvi. Kraće, česte šetnje su bolje od jedne dugačke šetnje.

    2. Držite noge podignute

    Krv se može nakupiti ako su vam stopala na tlu ceo dan. Koristite stolicu da držite noge podignute i blizu kukova.

    3. Nosite kompresijske čarape

    Ove specijalno dizajnirane čarape dobro pristaju oko stopala i postepeno se popuštaju dok se pomeraju uz nogu do kolena. Kompresija pomaže u sprečavanju nakupljanja i otoka i povećava protok krvi. Takođe, izbegavajte da sedite ili ležite duže vreme. Ako imate sedeći posao, ustajte svakih sat vremena i prošetajte. Kada sedite, nikada ne prekrstite noge, održavajte normalnu telesnu težinu kako ne biste opterećivali noge i zglobove zbog viška kilograma i prestanite da pušite.

     

     

    Komentari (0)
    Loading