Post sprečava mnoge bolesti: Doktorka Srećković otkriva kako da ne upadnemo u "zamku" i ne ugojimo se

Slobodanka Ćorić Vesti 03.12.2023 10:32 0

Kako zapravo post utiče na naš organizam i koji su benefiti po naše zdravlje?

Doktorka Vesna Dimitrijević Srećković

Printscreen/Youtube

Doktorka Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog, rekla je za Prva TV da smatra da je post zdrav, jer ima brojne komponente vegeterijanske i mediteranske ishrane. Kako zapravo post utiče na naš organizam i koji su benefiti po naše zdravlje?

Kako je na samom početku doktorka istakla post je deo naše tradicije i osim što predstavlja duhovno i telesno čišćenje, u postu se konzumira obilje voća, povrća, žitarica, maslinovog ulja, morske ribe, zbog čega je zdrav za održavanje telesne težine i samog zdravlja.

"Ako nemamo stomačnu gojaznost, čemu post svakako doprinosi, onda možemo sprečiti mnoge bolesti poput predijabetesa, dijabetesa, povišen krvni pritisak, povišeni nivoi masnoće u krvi, bolest jetre, neplodnost i druge", priča doktorka Dimitrijević Srećković i osvrće se na uticaj posta na karcinom.

"Post može da deluje povoljno upravo preko mehanizma dijetnih vlakana, kojih ima u obilju voća, povrća i žitarica koje unosimo, jer preko njih mi u stvari nemamo potpunu koristljivost šećera i masnoće već sitost i time smanjujemo obim struka. Takođe se smanjuje i nivo jednog hormona koji pokreće kancerogenezu, a to je insulin. Što deblji čovek - to više insulina što dalje dovodi do povišenog krvnog pritiska", rekla je doktorka.

Za vreme posta ljudi mogu da "upadnu" u zamku kada je reč o prisustvu šećera u namrnicama. Prema rečima dr Dimitrijević Srećković upravo se mnogi ugoje jer jedu koncentrovane šećere.

Šta bi trebalo da se jede za vreme posta?

"Ono što bi trebalo da se jedu uglavnom su mahunarke, pasulj, sočivo, boranija, grašak i fermentisana povrća (turšije i zimnica) koja povećavaju imunitet. Zatim prinač, pečurke, važno je da koristimo maslinovo ulje i povdećamo unos morske ribe kao što je tunjevina, sardina, skuša. Kada je reč o rečnim ribama, doktorka napominje da i njih treba svakako konzumirati jer imaju lako svarljive proteine, ali morske ribe imaju prednost - imaju omega-3 kiseline.

 

 

 

Komentari (0)
Loading