Misteriozna upala pluća stigla u Evropu: Video snimci iz bolnica podsećaju na scene iz najmračnijih dana Kovida

Slobodanka Ćorić Vesti 29.11.2023 16:55 0

Zdravstveni radnici u Velikoj Britaniji kažu da će sačekati da donesu konačan zaključak o tome šta uzrokuje toliko bolesti

Misteriozna upala pluća stigla u Evropu: Video snimci iz bolnica podsećaju na scene iz najmračnijih dana Kovida

Shutterstock

Alarmantan porast slučajeva upale pluća među decom je otkriven u Holandiji, što odražava sličan porast u Kini Holandski zdravstveni stručnjaci kažu da se uglavnom radi o osobama od pet do 14 godina.

„Podaci pokazuju da su stope bolesti, koje mogu biti opasne po život, sada skoro duplo veće od vrhunca zabeleženog prošle godine“, navode mediji. Vest dolazi u trenutku kada se Kina bori sa sopstvenim "misterioznim" porastom slučajeva upale pluća, a mediji navode da su bolnice "pretrpane bolesnom decom".

Video snimci koji podsećaju na scene iz najmračnijih dana Kovida prikazuju zdravstvene radnike u zaštitnim odelima, rukavicama i maskama kako prskaju dezinfekciono sredstvo u školama, hodnicima i na otvorenim prostorima.

Zvaničnici u Pekingu kažu da uzrok ovakvog stanja nije neki novi virus, ali tvrde da je porast posledica talasa sezonskih bolesti koji je jači nego inače, s obzirom na to da zemlju čeka prva zima bez kovid ograničenja, , piše Daili Mail, a prenosi Jutarnji list.

Ali zdravstveni radnici u Velikoj Britaniji kažu da će sačekati da donesu konačan zaključak o tome šta uzrokuje toliko bolesti. Holandski institut za istraživanje zdravstvenih usluga (NIVEL) saopštio je da je od avgusta već primećen povećan broj pacijenata sa upalom pluća koji posećuju svog lekara opšte prakse.

Pneumonija je obično uzrokovana bakterijskom ili virusnom infekcijom, a oporavak se obično javlja u roku od dve nedelje. Glavni simptomi su kašalj, kratak dah i groznica. Međutim, neki ljudi mogu jako da se razbole, posebno oni stariji od 65 godina, bebe ili mala deca, kao i oni sa plućnim oboljenjima.

Komentari (0)
Loading