NOSITE I DALJE POCEPANE FARMERKE? Dr Petrović otkriva: "Niste ni svesni koliko je to zimi opasno"

Slobodanka Ćorić Vesti 28.11.2023 12:15 0

Sada se možda neće javiti bolne tegobe i simpotomi, ali za 10,15 godina može da dođe i do ankiloze

Dr Ana Petrović

Printscreen/tvinformer

"Pitaće vam starost gde vam je bila mladost!" - rečenica koja se može čuti iz usta starijih nije uzaludna, pogotovo kada je zdravlje u pitanju. Nova moda, nova pravila, što manje stvari to bolje - ali ne i kada je hladno vreme u toku. Pocepani džins odavno je prirastao srcima mnogih žena, ali i muškaraca širom sveta, pa i kod nas. Iscepane pantalone tokom toplih dana su okej, ali  šta se dešava kada je reč o zdravlju. Da li zglobovi stradaju ako nosimo iscepane farmerke i nazuvice kada je napolju minus?

Dr Ana Petrović gostujući na Prva TV navela je kako hladnoća inače utiče na naše zglobove:

"Hladnoća može da dovede do povećanja zgušnjavanja tzv. sinovijalne tečnosti koja postoji u zglobovima, a kako bi omogućila njihovo nesmetano funkcionisanje. Hladno vreme dovodi i do skupljanja krvnih sudova, te smanjuje dotok krvi u mišiće i zglobove što dalje dovodi do bola i ukočenosti", objasnila je dr Petrović

Takođe, hladno ili kišno vreme može da dovede do smanjenja arterijskog krvnog pritiska. Doktorka je dodala da "goli" članci na nogama nisu najpametnija ideja za hladno vreme. Kako je dodala doktorka za kraj, sada se možda neće javiti bolne tegobe i simpotomi, ali za 10,15 godina može da dođe i do ankiloze - ukočenja zgloba.

Komentari (0)
Loading