Krompir pripremljen na ovaj način leči telo: Bomba za imunitet, nema mu ravnog!

Vesti 25.11.2023 09:15 0

Stručnjaci smatraju da je pogodan za gastritis, jednu od najrasprostranjenijih bolesti modernog doba...

kropmir

Shutterstock

Verovatno znate “milion” načina za pripremu krompira, ali verovatno ne znate da se od njega pravi i sok.

Korisna svojstva sirovog krompira su odavno poznata narodnoj medicini, ali uprkos tome, i dalje mislimo da ne treba da konzumiramo sirov krompir. To je greška, jer u svom sirovom obliku, krompir je veoma zdrava i izuzetno korisna hrana.

Postoje brojne zablude u vezi sa konzumiranjem krompira, na primer, preovladava mišljenje da je potrebno da se krompir oljušti pre jela, jer je njegova ljuska otrovna. U stvari, ljuska organski gajenih krompira ne sadrži nikakve materije koje su štetne po zdravlje.

Nezreli krompir sa zelenom korom, kao i krompir koji proklija može da bude opasan. Opasnost leži u solaninu – otrovu koji postoji u klicama i zelenim delovima krompira. Međutim, kod ovakvog krompira lako možete ukloniti ljusku pre upotrebe.

krompir

rina

 

Stručnjaci smatraju da je sok od krompira pogodan za gastritis, jednu od najrasprostranjenijih bolesti modernog doba. Preporučuje se uzimanje jedne kašike soka od krompira koji je razblažen sa malo vode, pola sata prije doručka, ručka i večere.

Za čir na dvanaestopalačnom crevu i želucu, savetuje se uzimanje pola decilitra soka od krompira na prazan stomak, a zatim pola decilitra pola sata pre ručka i večere.

Dr Jovan Tucakov tvrdi da sok od krompira ima blagotvorno dejstvo na smanjenje nivoa šećera u krvi, kao i na bolesti pluća i disajnih organa, čak i kod teških bolesti kao što je emfizem.

Važan je i kao pomoć u borbi protiv oboljenja bubrega i jetre, ali i u slučajevima srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, lumbaga, reumatizma…

Ispijanje soka od sirovog krompira je odličan način za jačanje imunog sistema. Osim toga, pomaže u smanjenju čestih glavobolja i menstrualnih bolova, piše Krstarica

Prednosti soka od krompira:

  • jača imunitet
  • čisti telo od toksina
  • pomaže pri sprečavanju kožnih oboljenja
  • pomaže kod gastritisa i drugih stomačnih problema
  • snižava nivo šećera u krvi
  • pomaže kod bolesti jetre i bubrega
  • štiti od kardiovaskularnih bolesti

Važno je napomenuti da se vitamin C gubi kuvanjem, što je zaista velika šteta, jer sirov krompir srednje veličine (od 150 grama) ima čak 27 mg vitamina C, što čini 45 odsto od preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina.

shutterstock

Shutterstock

 

Između ostalog, krompir je veoma efikasan u rešavanju problema sa kožom, daje čist i blistav ten, kožu bez akni i mitesera.

Zbog svog antiseptičkog svojstva, sjajno je sredstvo za čišćenje problematične kože, a budući da sadrži visok procenat vitamina C i skroba, hrani kožu i sprečava njeno starenje. Ako ga sameljemo i primenimo u obliku maske za lice, on će očistiti i zategnuti kožu. Osim toga, može da pomogne u borbi protiv celulita. U tu svrhu, dovoljno je da redovno trljajte kritična mesta kriškama sirovog krompira. 

 

Priprema soka od krompira 

Priprema soka od krompira je veoma laka. Pre svega, operite krompir i uklonite sve klice i zelene delove kore. Onda ga isecite na tanje režneve, zavijte u platnenu tkaninu i iscedite sok. Možete koristiti i sokovnik.

Uvek treba piti sveže pripremljen sok od krompira, a možete ga pomešati sa voćem i povrćem po vašem izboru, kao što su jabuke i šargarepa, sok od limuna i med, kako bi se poboljšao ukus.

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Supermodel i od nedavno voditeljka Danijela Dimitrovska ispred naše kamere napravila je ukusnu, brzu i zdravu salatu za sve dame koje su žurbi, a paze na svoju liniju. Podelite sa nama kako vam se dopao ovaj recept kada ga isprobate 😋 #zena #najzena #fyp #foryoupage #foryou #fpyシ #fypシ゚viral #danijeladimitrovska ♬ Synchronize (Instrumental) - Milky Chance

 

Komentari (0)
Loading