Ne možete da dišete, posebno kada ležite: Četiri metode kako da se rešite zapušenog nosa

Slobodanka Ćorić Vesti 14.11.2023 10:23 0

Doktorka je podelila neke jednostavne trikove i lako dostupne lekove za efikasno uklanjanje zagušenja

Ne možete da dišete, posebno kada ležite: Četiri metode kako da se rešite zapušenog nosa

Shutterstock

"Obično je začepljen nos uzrokovan virusnom infekcijom gornjih disajnih puteva. Nos je poseban problem jer se osećate kao da ne možete da dišete, posebno kada ležite, što dovodi do besanih noći i iscrpljenosti", rekao je dr. Deborah Lee iz Dr Fok Online Pharmaci.

Alergije i iritansi takođe mogu biti uzroci nazalne kongestije, koja se javlja kada tanke obloge i krvni sudovi unutar organa oteknu kao odgovor na pretnju. dr. Debora savetuje izbegavanje antibiotika (koje mnogi ljudi koriste za lečenje prehlade uprkos činjenici da su neefikasni protiv virusa) i lekova protiv bolova kao što su paracetamol i ibuprofen.

Ni jedno ni drugo neće ublažiti simptome obične prehlade, a nepotrebni antibiotici mogu vas učiniti otpornim na lekove kada su vam zaista potrebni. Umesto toga, podelila je neke jednostavne trikove i lako dostupne lekove za efikasno uklanjanje zagušenja, prenosi Metro.co.uk.

Pijte čaj od đumbira

Lekovi protiv prehlade i gripa često dolaze u obliku toplih napitaka. Međutim, standardni biljni čaj može učiniti bolji posao. Đumbir je poseban sastojak, a njegov koren se može pohvaliti raznim moćima, od smanjenja mučnine do promovisanja zdravog varenja. Takođe, čaj od đumbira može smiriti upalu u nosu i omogućiti vam da lakše dišete.

Akupunktura

Nemojte otpisivati alternativne terapije jer su istraživanja pokazala da su neki prirodni lekovi efikasni u borbi protiv simptoma.

Akupunktura je jedna od njih, kako je objasnio dr. Deborah, ova terapija može izazvati simptomatsko olakšanje kod prehlade. Sinupret je još jedan tretman bez lekova koji vredi pokušati. Biljni preparat koji sadrži cvetove bazge, kiselicu, cvetove peršuna, koren lincure i verbenu, dokazano smanjuje zagušenje.

Idite u šetnju

Brza šetnja bi mogla biti prava stvar protiv zagušenja. "Hodanje je dobro za prehladu. Kako dišete brže i dublje, to podstiče otvaranje nazalnih prolaza i pomaže da sluz iscuri", kaže dr. Deborah.

Prestanite sa navikom pušenja

Da li ste znali da se pušači češće prehlade od nepušača? dr. Debora kaže: „Štetne supstance u dimu cigareta parališu cilije, sitne dlačice u sinusima i disajnim putevima koje potiskuju strane čestice i sluz iz disajnih puteva. Ovo takođe povećava rizik od upale sinusa. Najbolje je ne pušiti i kloniti se cigaretni dim kada ste prehlađeni."

 

Komentari (0)
Loading