NAJNOVIJI LEK ZA DIJABETES "UBIJA" APETIT Dr Stojanović otkriva: U Srbiju su registrovana ova 2 protiv gojaznosti

Slobodanka Ćorić Vesti 13.11.2023 15:35 0

U kliničkim ispitivanjima pokazan je najveći gubitak telesne mase, ali pitanje je kako će se u realnom životu taj lek ponašati

"ozempik"

Printscreen/RTS

Američka agencija za lekove odobrila novi lek za mršavljenje. Reguliše šećer, a skida i višak kilograma. Kako pokazuje najnovije istraživanje, taj lek je pomogao osobama da izgube oko četvrtine svoje telesne mase, odn. oko 27 kilograma u proseku. Zašto je lek za dijabetes postao lek i za skidanje kilograma? Može li biti opasan ako se uzima na svoju ruku?  Na te i ostale neodumice gostujući na K1 TV objasnio je farmakolog dr Radan Stojanović.

Na samom početku, doktor je je podsetio na popularan lek "Ozempic" koji je popularnost stekao zbog zloupotrebe, odnosno korišćene je za lečenje gojaznosti, a služio je za dijabetes.

"U kliničkim ispitivanjima pokazan je najveći gubitak telesne mase, ali pitanje je kako će se u realnom životu taj lek ponašati", objašnajva dr Stojanović.

"U suštini on deluje tako što potencira sekreciju insulina, zatim smanuje osećaj gladi i usporava pražnjenje želuca, pa pacijenti imaju duži osećaj sitosti. To su njegovi glavni mehanizmi dejstva", dodaje naš farmakolog.

U našoj zemlji lekove protiv gojaznosti mogu da prepišu doktori različite specijalnosti - internisti, endokrinolozi, klinički farmakolozi, psihijatri... Kako napominje dr Radan Stojanović u Srbiji su trenutno registrovana dva leka protiv gojaznosti. To je li liraglutid koji se daje u obliku potkožne injekicije svaki dan i drugi -kombinacija dve supstance naltrekson i bupropion.

"Generalno se smatra da je za ljude koji imaju hipertenziju i predijabetes lek liraglutid, a da je kombinacija leka naltrekson i bupropion za ljude koji su depresivni i imaju veliku žudnju za hranu", objašnajva dr Stojanović i napominje da to isključivo zavisi od lekara koji će da vam prepiše.

Za kraj doktor je savetovao da osobe koje imaju problema sa gojažnošću treba da zadrže zdravorazumski pristup, da ne pokleknu trendovima i "euforiji" prepisivanju ovih lekova i da ih ne naručuju.

Komentari (0)
Loading