Ovo su tri najgore vrste mesa: Praktički garantuju upalu i debljanje

Vesti 06.11.2023 21:05 0

Meso je osnovna namirnica u mnogim dijetama širom svijeta, pružajući vrijedan izvor proteina i esencijalnih nutrijenata.

meso

Shutterstock

Određeno meso, posebno prerađeno, može doprineti upali u telu i potencijalno dovesti do debljanja ako se redovno konzumira.

Kezia Džoj, doktorka, otkrila je koja su to tri najgora mesa kada su u pitanju upale i debljanje. Džoj je otkrila da su prerađeno meso, crveno meso i konvencionalno uzgojeno meso tri najgora krivca za pogoršanje upale i doprinos debljanju.

Prerađeno meso

Prerađeno meso, poput slanine, viršli, kobasica i delikatesnog mesa, povezano je sa štetnim zdravstvenim efektima, posebno u vezi sa upalom i debljanjem. 

"Kobasice, slanina, viršle i delikatesi koji su sušeni, dimljeni ili soljeni često sadrže visok nivo zasićenih masti, kao i aditiva kao što su nitrati, koji mogu doprinieti upali. Prerađeno meso je također visoko u kalorija i soli, što može dovesti do debljanja i povećanja krvnog pritiska", kaže Joy.

Crveno meso

Iako je crveno meso vredan izvor esencijalnih nutrijenata poput gvožđa i proteina, prekomerna konzumacija, posebno masnih komada, povezana je sa zdravstvenim problemima. Štaviše, crveno meso je kalorično, što ga čini lakim za prekomernu konzumaciju, što može dovesti do debljanja.

Džoj navodi da masni komadi crvenog mesa i mlevene govedine s visokim sadržajem masti mogu potaknuti upalu i debljanje kada se konzumiraju u prekomernoj količini. Oni su bogati zasićenim mastima, što može povećati nivo lošeg holesterola ( LDL) i doprinose razvoju srčanih bolesti. Neka istraživanja takođe sugerišu da spoj pod nazivom neu5gc, koji se nalazi u crvenom mesu, može uzrokovati upalu.

Konvencionalno uzgojeno meso

Konvencionalno uzgojeno meso, koje se proizvodi konvencionalnim metodama uzgoja, često uključuje upotrebu antibiotika, hormona i pretrpane životne uslove za stoku. Ove prakse mogu dovesti do mesa koje može sadržavati rezidualne antibiotike i hormone, što može poremetiti prirodnu hormonsku ravnotežu tela i potencijalno doprineti upali.

Džoj to elaborira i objašnjava zašto jedenje ove vrste mesa može štetiti našem zdravlju.

"One često potiču od životinja uzgojenih u ograničenim operacijama hranjenja životinja (CAFOs). Obično im se daje hrana koja je bogata omega-6 masnim kiselinama i može sadržati antibiotike i hormone. Neravnoteža omega-6 i omega-3 masnih kiselina može podstiču upalu u telu. Upotreba antibiotika i hormona takođe može imati različite zdravstvene posledice, uključujući hormonsku neravnotežu koja potencijalno može doprineti debljanju", dodaje.

Ona dodaje da ovi faktori mogu poremetiti ravnotežu crevnog mikrobioma i hormonsku ravnotežu, potencijalno rezultirajući upalom i povećanjem telesne težine.

Naravno, postoje brojne zdravije alternative takvom mesu koje ne samo da pruža esencijalne nutrijente, već nudi i ugodan ukus. Joy predlaže nemasno meso, masnu ribu poput lososa, skuše i sardine, te biljne proteine ​​kao što su pasulj, tofu i slično.

 

@najzena.rs Igramo još jedan zvezdani rulet, a neki znakovi će imati više novca od drugih! Da li ste vi među njima? 👇🏻 #najžena #fypシ #najzena #najzenasrbije #vesti #horoskop #horoskopskiznakovi ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading