Kako da znate da li unosite previše šećera? Stručnjaci objašnjavaju koji su to sve znakovi, a obratite pažnju na vašu energiju u toku dana

Vesti 05.11.2023 11:23 0

Svi vole slatkiše, a uživanje u poslasticama sigurno može učiniti vaš život mnogo lepšim. Iako je umerena konzumacija uredu, prevelika konzumacija šećera potencijalno može dovesti do nekih zdravstvenih komplikacija.

šećer

Shutterstock

Dr Ejmi Gudson navodi da je važno voditi računa o svom unosu šećera i pokušati ograničiti potrošnju dodanih šećera u svojoj ishrani.

Američko udruženje za srce preporučuje da žene ograniče dnevni unos šećera na najviše 100 kalorija (oko 25 grama ili 6 kašičica), a muškarci na najviše 150 kalorija (oko 37,5 grama ili 9 kašičica).

Povremeno konzumiranje više od ovih preporučenih dnevnih ograničenja najverovatnije neće imati previše nuspojava, ali istraživanje je pokazalo da postoje ozbiljne zdravstvene komplikacije koje mogu proizaći iz konstantnog konzumiranja previše šećera.

Kao prvo, dodani šećer je povezan s povećanim rizikom od hronične upale. Istraživanja takođe pokazuju da prekomerna konzumacija šećera s vremenom može povećati rizik od bolesti poput srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Povrh svega, previše šećera takođe može negativno da utiče na mikrobiom creva, što takođe može imati upalne efekte.

Ako redovno konzumirate previše šećera, vaše telo će vam početi slati signale da nešto nije u redu, što vam može pomoći da počnete menjati i, nadamo se, izbeći neke od negativnih nuspojava prekomerne konzumacije.

Stalno žudite za šećerom

Ako stalno žudite za slatkom hranom ili pićima, to može biti znak da konzumirate previše šećera. To je zato što visok unos šećera može dovesti do ciklusa žudnje i prekomerne konzumacije zbog skokova i padova šećera u krvi .

Šećer u krvi će brže rasti i padati – što će dovesti do pada – kada konzumirate hranu bogatu šećerom i bez drugih nutrijenata poput vlakana ili proteina.

To je ono što glikemijski indeks može pomoći da se objasni. Ako hrana ima visok glikemijski rejting, to znači da se apsorbira u vašem telu velikom brzinom i da će uzrokovati brzi skok šećera u krvi, što će dovesti do veće želje. Ove namirnice uključuju stvari poput slatkiša, gaziranih pića, krofni, kolačića itd. Ako hrana ima nizak glikemijski rejting, to znači da sadrži vlakna koja pomažu vašem telu da ih apsorbira sporije i stoga će stvoriti uravnoteženiji odgovor šećera u krvi. Ove namirnice uključuju povrće, integralne žitarice, mahunarke itd.

Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem šećera (poznato i kao hrana sa visokim glikemijskim indeksom) može povećati nivo šećera u krvi i izazvati još veću želju.

Nivoi energije su vam nestabilni

Govoreći o padovima šećera u krvi, još jedan simptom koji možete osetiti nakon konzumiranja previše šećera su fluktuacije u vašim energetskim nivoima koje mogu biti uzrokovane brzim skokovima nivoa šećera u krvi.

"Dijeta bogata šećerom može dovesti do energetskih skokova i padova, a ako osetite česte energetske fluktuacije, osećate se hiperaktivnim, a zatim iznenada umorni, to bi moglo biti zbog prekomerne konzumacije šećera", kaže Gudson.

Ako ovo često doživljavate, možete bolje izbalansirati šećer u krvi tako što ćete upariti ugljene hidrate bogate vlaknima (cela žitarica ili voće) s malo proteina. Proteini usporavaju probavu i pomažu u stabilizaciji šećera u krvi nakon obroka ili užine.

Možda imate problema sa zubima

Ako imate problema sa oralnim zdravljem, šećer može biti krivac. Šećer je glavni uzročnik karijesa pa ako imate česte probleme sa zubima, to bi mogao biti znak prekomjerne konzumacije šećera.

Istraživanje "Frontiers in Oral Health" kaže da je prekomerna konzumacija šećera uzrok broj jedan zubnih karijesa. Svetska zdravstvena organizacija kaže da je šećer kriv kada su zubne šupljine u pitanju i da se oni razvijaju kada bakterije u ustima uzimaju šećer i metaboliziraju ga, što stvara kiselinu koja slabi zubnu gleđ.

Možda ste se ugojili

Ako redovno jedete previše šećera, možda ćete primetiti da dobijate na težini.

"Primećujete veći broj na vagi? To može biti zato što jedete previše šećera. Visoki šećer može poremetiti metabolizam i može oštetiti ekosistem našeg crevnog mikrobioma. Zdrava creva pomažu u regulaciji nivoa glukoze u krvi i inzulina pa kada ako jedete previše šećera, prisiljavate taj ekosistem na preopterećenje i očekujete da više šećera održava te ravnoteže pod kontrolom. Što više šećera jedete, vaše telo misli da mu je više potrebno, što čini vas još gladnijim", dodaje.

Takođe, je važno napomenuti da ako jedete hranu sa većom količinom šećera, nećete se osećati zadovoljnim niti će vam dati hranljive materije potrebne vašem telu.

Stalno se osećate gladno i nezadovoljno

Slatka hrana je poznata po tome što ostavlja osećaj gladi pa je važno primijetiti koliko se osećate siti nakon obroka.

"Šećer je obično visokokaloričan, tako da kada završite s njim, vaše telo se može osećati sito, ali samo na kratko. Telo brzo sagoreva šećer jer mu nedostaju pravi nutrijenti kao što su proteini, vlakna i zdrave masti. Kako vaše telo sagorijeva šećer, to pojačava glad, uzrokujući kompulsivno grickanje, bezumno jedenje i na kraju više šećera", dodaje.

Visoke količine šećera takođe mogu ometati hormon u našem telu koji se zove leptin, koji je poznat po regulisanju gladi. Smanjenje nivoa leptina obično dovodi do veće gladi i povećanja apetita.

Gudson takođe dodaje da ako posebno jedete doručak s visokim sadržajem šećera, osetićete glad mnogo pre ručka.

 

 

 

 

 

@najzena.rs Da li je ok da muškarac pita ženu koliko je partnera imala u prošlosti? #najzena #ljubav #muskozenskiodnosi #anketa #fypシ ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading